Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3Η

Σκέψου ένα ή δυο επαγγέλματα που θα μπορούσαν να σε ενδιαφέρουν ή, έστω, να σου κινούν την περιέργεια. Κάθε μαθητής προτείνει ένα επάγγελμα. Κάποιος τα σημειώνει στον πίνακα. Αν το επάγγελμα που έχεις στο μυαλό σου είναι γραμμένο ήδη, βρες γρήγορα ένα άλλο. Το σημαντικό είναι να είναι γραμμένα στον πίνακα τόσα διαφορετικά επαγγέλματα όσοι και οι μαθητές της τάξης σου. θυμήσου ποιο από αυτά πρότεινες εσύ. Καλείσαι να συντάξεις μια μονογραφία για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σκέψου το σοβαρά. Σε μια συλλογική δραστηριότητα, όπως αυτή, όλοι είναι εξίσου σημαντικοί. Η μονογραφία που θα φτιάξεις αποτελεί το δικό σου κομμάτι ευθύνης. Στο επόμενο μάθημα του Σ.Ε.Π., στην τάξη, μπορείτε να καταρτίσετε μια λίστα 'σημαντικών πληροφοριών' στην οποία θα συνοψίζονται βασικά στοιχεία για το κάθε επάγγελμα, όπως φαίνεται παρακάτω:

Ονομασία επαγγέλματος Περιγραφή Εκπαίδευση Προοπτικές Παρατηρήσεις; Προγραμματιστής Δημιουργία και συντήρηση λογισμικού Λύκειο, Τ.Ε.Ε., Ι.Ε.Κ., T.E.I., A.E.I., Μεταπτυχιακά Καλές Κατάλληλο και για άτομα με κινητικές δυσκολίες Σχεδιαστής

Φτιάξτε ένα ντοσιέ συγκεντρώνοντας όλες τις επαγγελματικές μονογραφίες που συντάξατε. Στην πρώτη σελίδα τοποθετήστε τη συγκεντρωτική λίστα που καταρτίσατε. Αυτό είναι το Ντοσιέ Επαγγελματικών Πληροφοριών της τάξης σας. Στο εξής, μπορείτε να το συμπληρώνετε με νέα στοιχεία και να ανατρέχετε σε αυτό κάθε φορά που χρειάζεστε. Μην ξεχάσετε να ορίσετε έναν υπεύθυνο φύλαξης του Ντοσιέ. Αν θέλετε, μπορείτε να το κρατάτε εκ περιτροπής. Μια καλή ιδέα θα ήταν να φωτοτυπηθεί η λίστα για όλους τους μαθητές της τάξης, θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη σελίδα ενός προσωπικού Ντοσιέ Επαγγελματικών Πληροφοριών.

Να θυμάσαι ότι: Η επαγγελματική μονογραφία είναι μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή ενός επαγγέλματος. Επιλέγουμε καλύτερα, όταν γνωρίζουμε το επάγγελμα που επιλέγουμε. Η καλύτερη πληροφόρηση για ένα επάγγελμα είναι αυτή που μας αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του, θετικές και αρνητικές, καθώς και την πορεία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε προκειμένου να το ασκήσουμε. Κάθε επάγγελμα προϋποθέτει, αλλά και καθορίζει, έναν τρόπο ζωής.