Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1Η

α) Άσκηση στις μορφές απασχόλησης Κάθε μορφή απασχόλησης έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. (1) Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες και να διερευνήσετε τα χαρακτηριστικά καθεμίας από τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (π.χ. ωράριο, απαιτούμενες δεξιότητες, αποδοχές, δυνατότητα για ασφάλιση κτλ.), αντλώντας πληροφορίες από βιβλία, έντυπα, εφημερίδες και λαμβάνοντας συνεντεύξεις από οικεία σε σας πρόσωπα (εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) που ασκούν κάποια από αυτές τις μορφές της απασχόλησης. (2) Σκεφθείτε τους λόγους, τα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους σε αυτές τις μορφές της απασχόλησης. Πόσο ικανοποιητικές μπορεί να είναι αυτές οι μορφές απασχόλησης; (3) Συγκρίνετε τις νέες αυτές μορφές απασχόλησης με τις παραδοσιακές, παρουσιάζοντας και συζητώντας με επιχειρήματα τους προβληματισμούς και τις απόψεις σας στην τάξη.

β) Δραστηριότητες που μπορεί να γίνουν στο πλαίσιο διαφόρων Σχεδίων Εργασίας (1) Μπορείς να κάνεις μια έρευνα στην τοπική αγορά εργασίας πηγαίνοντας ο ίδιος σε επιχειρήσεις ή να βρεις στοιχεία μέσω των υπηρεσιών απασχόλησης, συλλόγων εργαζομένων κτλ.. Κατάγραψε τα επαγγέλματα που ασκούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, τη μορφή εργασίας με την οποία απασχολούνται, τις αμοιβές, τα προσόντα τους και ό,τι άλλο νομίζεις. Με βάση τα στοιχεία που έχεις καταγράψει, μπορείς να συμπληρώσεις έναν πίνακα, όπως τον παρακάτω, ή κάποιον άλλον που θα σκεφτείς εσύ.

Επεγγέλματα Μορφή απασχόλησης Αμοιβή Ωράριο εργασίας Τυπικά προσόντα και δεξιότητες που απαιτούνται 1. Τεχνολόγος τροφίμων μισθωτός, πλήρης απασχόληση μηνιαίος μισθός πλήρες Πτυχίο Τ.Ε.Ι.

(2) Αναζήτησε μικρές αγγελίες, που αφορούν τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας, στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Κατάγραψε και ομαδοποίησε τις μορφές της απασχόλησης που προβάλλουν. Μπορείς να γράψεις μια έκθεση με τα στοιχεία αυτά και να την παρουσιάσεις στην τάξη σου. (3) Από τα μαθήματα της Τεχνολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και από άλλα μαθήματα συγκέντρωσε στοιχεία για τις αλλαγές που επήλθαν στην εργασία σε διάφορες ιστορικές περιόδους, θα αντιληφθείς ότι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς σήμερα αλλαγές στην αγορά εργασίας, που μας τρομάζουν λίγο. Για παράδειγμα τι έγινε στην εποχή της Βιομηχανικής επανάστασης; Τι αναστάτωση έφεραν τότε στην εργασία οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές; Πώς τις αντιμετώπισαν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης; (4) Μπορείτε, στηριζόμενοι στην έρευνα αγοράς που έχετε κάνει, να διερευνήσετε: τα σχέδια που έχουν διαμορφώσει οι επίσημοι φορείς για την οικονομία της περιοχής σας, να προτείνετε δικές σας λύσεις προσπαθώντας να αξιοποιήσετε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής σας σε ανθρώπινους και φυσικούς πόρους.

Να θυμάσαι ότι: Εναλλακτικές μορφές απασχόλησης εμφανίζονται. Ο τρόπος εργασίας και οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν. Απαιτούνται τότε νέες δεξιότητες από τους εργαζόμενους.