Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δραστηριότητα 3

Θα προσπαθήσουμε από ένα δοσμένο σύρμα από ομογενές υλικό να κατασκευάσουμε έναν αντιστάτη με δοσμένη αντίσταση. Προηγουμένως, θα ερευνήσουμε πώς εξαρτάται η αντίσταση του σύρματος από το μήκος του.

Στο κύκλωμα φαίνεται ένας κανόνας με μήκος περίπου 1 m, πάνω στον οποίο έχουμε τεντώσει το σύρμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε φροντίσει το αριστερό άκρο του α σύρματος να συμπίπτει με το μηδέν της κλίμακας. Πάνω στο σύρμα μπορεί να ολισθαίνει ένας δρομέας. Η θέση του δρομέα καθορίζει το μήκος του σύρματος που διαρρέεται από ρεύμα. Οι ενδείξεις του αμπερόμετρου και του βολτόμετρου θα μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε την αντίσταση του σύρματος για κάθε μήκος του. Σας συμβουλεύουμε να αρχίσετε από μικρό μήκος, π.χ 0,2m, το οποίο να αυξάνεται κατά ίσα ποσά σε κάθε νέα μέτρηση.

1. Να πάρετε μετρήσεις και να συμπληρώσετε τον αντίστοιχο πίνακα. 2. Από τη μελέτη του πίνακα να συμπεράνετε τον τρόπο εξάρτησης της αντίστασης του σύρματος από το μήκος του. 3. Με βάση το προηγούμενο συμπέρασμα να κατασκευάσετε αντίσταση.