Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ασκήσεις

1. Να συμπληρώσετε τις φράσεις τοποθετώντας στον αόριστο τα ρήματα που σας δίνονται σε παρένθεση.

1. Ο πρωθυπουργός………………………….(προαναγγέλλω) με έμμεσο τρόπο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. 2. Αν και ήταν τελευταίος σε ψήφους, το δεκαπενταμελές τον…………………………..(εκλέγω) πρόεδρο. 3. Δεν τον κατηγόρησα άδικα· ……………………………….(συλλέγω) ήδη πολλά στοιχεία σε βάρος του. 4. Ο Θουκυδίδης……………………………(συγγράφω) την ιστορία του πελοποννησιακού πολέμου, ενώ βρισκόταν στην εξορία. 5. Ο ελληνικός λαός…………………………..(προτάσσω) με αποφασιστικότητα τα στήθη του στον αλαζόνα εισβολέα. 6. Στη δουλειά αυτή είμαι καινούριος· με…………………………………..(προσλαμβάνω) πρόσφατα. 7. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτός ο άνθρωπος με……………………………(προσβάλλω) χθες αδικαιολόγητα. 8. Με δική μου εντολή ο δικηγόρος μου…………………………………..(προσβάλλω) τη διαθήκη. 9. Ο Γιάννης μάς…………………………………..(εκθέτω) ανεπανόρθωτα με τη συμπεριφορά του. 10. Πήγαμε όλοι μαζί στο διευθυντή και του…………………………………..(εκθέτω) ποια είναι η κατάσταση. 11. Το 6ο Σύνταγμα έκανε έφοδο και…………………………………..(καταλαμβάνω) την κορυφογραμμή. 12. …………………………….(Καταλαβαίνω) τις προθέσεις μου, αν και προσπάθησα να τις αποκρύψω.

2. Να συμπληρώσετε τις καταλήγεις (ενεστώτα) των ρημάτων στις παρακάτω προτάσεις:

1. Δε χωρ…….καμιά αμφιβολία ότι έχεις δίκαιο. 2. Συνηθίζει να υποχωρ……., όταν διαπιστώνει πως έχει άδικο. 3. Η στάση του δε βοηθ…….να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 4. Το εξάρτημα αυτό υποβοηθ…….την κίνηση του οχήματος. 5. Προσπαθώ να καταλάβω ποιος κιν…….τα νήματα. 6. Σε λίγο ξεκιν…….η προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου. 7. Μιλ…….πολύ και ακούς λίγο. 8. Δεν πρέπει να συνομιλ…….ς με αγνώστους. 9. Το γραφείο του λειτουργ…….μόνο τις εργάσιμες ώρες. 10. Σε ποια εκκλησία λειτουργ…….ο παπα-Πέτρος; 11. Μπορείς να μου πεις ποιος σε προπον…….και είσαι σε τέτοια φόρμα; 12. Ξέρω πως πον…….η καρδιά σου κάθε φορά που φεύγω.

3. Να συμπληρώσετε τα κενά με τον κατάλληλο τύπο του ρήματος στο χρόνο που σας δίνεται στην παρένθεση. Όπου χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε περίφραση κάνοντας και τις αναγκαίες αλλαγές.

1. Κάθε φορά που μου δινόταν η ευκαιρία…………………………….(εισηγούμαι, παρατ.) στο συμβούλιο τις προτάσεις μου. 2. Παλιότερα πολλοί γονείς…………………………..(στερούμαι, παρατ.) τα πάτα, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. 3. Είναι άγνωστο από ποιους……………………………..(αποτελούμαι, παρατ.) το συμβούλιο. 4. Τελικά μόνο εμείς…………………………………..(εγγυώμαι, ενεστ.) την επιτυχία του αγώνα. 5. Η στάση τους έδειχνε πως…………………………….(φοβούμαι, παρατ.) τις συνέπειες των πράξεών τους. 6. Πάντοτε…………………………………..(θεωρώ, παρατ.) καλύτεροι από τους άλλους. 7. Πολύ συχνά…………………………………..(διασπώμαι, παρατ.) το μέτωπο από τους βομβαρδισμούς. 8. Διαπίστωσα πως κάθε φορά που…………………………..(προηγούμαι, παρατ.) η ομάδα μου, στο τέλος έφευγε ηττημένη. 9. Δεν……………………………..(κρατιέμαι, παρατ.) από τις χειρολαβές και χτυπήσατε, μόλις φρέναρε το αυτοκίνητο. 10. Έδειχνε πως……………………………(ενοχλούμαι, παρατ.) από τις παρατηρήσεις μου.

4. Υπογράμμισε το σωστό τύπο της προστακτικής.

1. εγκατέλειψέ το - εγκατάλειψέ το 2. κατάθεσέ τα - κατέθεσέ τα 3. υπόγραψε - υπέγραψε 4. αντίγραψε - αντέγραψε 5. υπέθεσε - υπόθεσε 6. μετάβαλε - μετέβαλε 7. ανάστειλε - ανέστειλε 8. ανήγγειλε - ανάγγειλε 9. διάγραψε - διέγραψε 10. διάταξε - διέταξε 11. μετέτρεψε - μετάτρεψε 12. απόβαλε - απέβαλε 13. επανάλαβε - επανέλαβε 14. απόκλεισε - απέκλεισε 15. επίμεινε - επέμεινε 16. απέκρουσε - απόκρουσε 17. περίγραψε - περιέγραψε 18. ανέπτυξε - ανάπτυξε 19. αντέκρουσε - αντίκρουσε 20. επέλεξε - επίλεξε

5. Γίνεται συχνά λάθος στη χρήση κάποιων ρημάτων της νεοελληνικής γλώσσας. Στις προτάσεις που ακολουθούν κλείνονται μέσα στην παρένθεση δύο τύποι, ένας σωστός και ένας λανθασμένος. Επιλέξτε το σωστό και συμπληρώστε τα κενά.

1. Η εφημερίδα μας……………………………(αίρει - άρει) την αυλαία του προσυνεδριακού παρασκηνίου. 2. Δεν αντέχω άλλο· …………………………………..(έχω απηυδήσει - έχω απαυδήσει) να σε περιμένω. 3. Δήλωσαν κατηγορηματικά ότι στο εξής (θα απέχουν - απόσχουν) από κάθε εκδήλωση. 4……………………………..(είχα αποταθεί - είχα αποτανθεί) στον αρμόδιο υπάλληλο για το πρόβλημά μου. 5. Είναι αναγκαίο…………………………..(να επισπευθεί- να επισπευσθεί) η ολοκλήρωση του έργου. 6. Σας…………………………………..(εφιστώ - επιστώ) την προσοχή στις επιπτώσεις του καπνίσματος. 7. Τους……………………………(έχω επιστήσει - έχω εφιστήσει) την προσοχή στις επιπτώσεις του καπνίσματος. 8. θέλω να σας…………………………….(εφιστήσω - επιστήσω) την προσοχή στις συνέπειες του καπνίσματος. 9. Στο κείμενό του…………………………….(παρεισφρύουν - παρεισφρέουν) λάθη, γιατί είναι επιπόλαιος. 10. Του…………………………………..(παράσχει - παρέχει) όλες τις δυνατότητες να πετύχει. 11. Εμείς συχνά………………………………(συμμετέχουμε - συμμετάσχουμε) στις εκδηλώσεις του συλλόγου. 12. Ο υπουργός……………………..(θα συμμετέχει - θα συμμετάσχει) την Κυριακή στην εκδήλωση του συλλόγου μας. 13. Μέχρι το βράδυ ………………………………(θα έχουν περισυνελέξει - θα έχουν περισυλλέξει) όλους τους ναυαγούς. 14. Από τη συζήτηση που έγινε,…………………………..(είχα συνάγει - είχα συναγάγει) το συμπέρασμα ότι δεν ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. 15. Για να…………………………….(παράξει - παραγάγει) ο δημοσιογράφος υπεύθυνο έργο, πρέπει να είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

6. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε λόγιους τύπους μετοχών στη θέση αναφορικών προτάσεων. Στις φράσεις που ακολουθούν να συμπληρώσετε τα κενά με τον κατάλληλο τύπο των μετοχών που σας δίνονται σε παρένθεση.

1. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους κατοίκους των…………………………………..(ο πληγείς) περιοχών. 2. Οι σεισμοπαθείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις ……………………….(ο προσφερθείς) υπηρεσίες. 3. Ο κατηγορούμενος ζήτησε να θεωρηθούν αναξιόπιστες οι κατηγορίες του (ο ενάγων) ………………………….. . 4. Οι έρευνες σταμάτησαν εξαιτίας των………………………….. (ο επικρατών) καιρικών συνθηκών στην περιοχή. 5. Υπολογίζεται ότι στο υπολειπόμενο διάστημα θα αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των ……………………. (ο τρέχων) συναλλαγών. 6. Οι οικονομικές υπηρεσίες αδυνατούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των……………………….. (ο διαφυγών) κερδών. 7. Όλοι συμφωνήσαμε στη συζήτηση ότι αυτή είναι η…………………………………..(ο επικρατών) αντίληψη. 8. Ο "τουρίστας" με τη φωτογραφική του μηχανή είναι ένα ……………………………. (ο εξέχων) σύμβολο μιας αλλοτριωμένης σχέσης με τον κόσμο. 9. Οι…………………………………..(ο συμμετασχών) συζήτησαν προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο με διεθνείς προσπάθειες. 10. Η ευθύνη του…………………………………..(διδάσκων) είναι μεγάλη.

7. Συμπληρώστε τα κενά με ο ή ω.

ιδ….μένος γράφ….ντας ενεργ….ντας αφαιρ….ντας αναιρ…ντας διαμαρτυρ….μενος ειπ….μένος προσδοκ….μένος αφήν…ντας δημιουργ….ντας καμ….μένος πι….μένος περν….ντας παίρν…ντας περισπ….μένος περιφερ….μένος ενάν….ν εναγ….μένος

8. Να επιλέξετε το κατάλληλο ρήμα από αυτά που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο και να συμπληρώσετε τα κενά με τον τύπο του ρήματος που ταιριάζει σε κάθε φράση.

Α 1. Προσήλθε στην αρμόδια υπηρεσία, για να…………………………………..τα δικαιολογητικά της. 2. Πήγα να …………………………………..την εισφορά μου. 3. …………………………………..αίτηση και εγκρίθηκε. 4. Όσες φορές………………………………….., μου έλυναν τις απορίες μου. 5. Αν και…………………………………..ότι σ' εκείνη την περίπτωση είχα δίκιο, τελικά τον έπεισα. 6. Θελήσαμε να …………………………………..τα κείμενα. 7. Οι μετατάξεις …………………………………..τη σύνθεση του προσωπικού. 8. Μην…………………………………..για αύριο ό,τι έχεις να κάνεις σήμερα. 9. Μην…………………………………..αυτήν την υπόθεση για αύριο. 10. Επιμένει πάντα να μας …………………………………..τις θέσεις του. 11. Πέτυχε ύστερα από έντονη συζήτηση να…………………………………..την άποψή του. 12. Έχει…………………………………..κάθε ίχνος ντροπής. 13. Μην…………………………………..και περιπλέκεις χωρίς λόγο τα πράγματα. 14. Άλλη μια φορά…………………………………..ριζικά τις απόψεις του. 15. Aν πράγματι έσφαλε, να τον…………………………………… 16. Δεν…………………………………..(παρατατικός) για την αλήθεια των λόγων του. 17. Δεν………………………………….. (αόριστος) ούτε μια στιγμή. 18. Πήγε να …………………………………..τα σέβη του.

υποβάλλω, υπερβάλλω, αμφιβάλλω, επιβάλλω, αποβάλλω, αναβάλλω, μεταβάλλω, αντιπαραβάλλω, καταβάλλω

Β 1. Η χώρα στο παρελθόν…………………………………..λιγνίτη. 2. Το προηγούμενο έτος η χώρα μας είχε …………………………από το εξωτερικό πολλά βιομηχανικά προϊόντα. 3. Θα…………………………………..τα πειστήρια. 4. Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να…………………………………..εκλογές. 5. Εγκαλούσαν και…………………………………..τον καθένα ακόμη και για ασήμαντο λόγο. 6. Προσπάθησαν να …………………………………..κάθε μορφής προϊόντα. 7. Έχει…………………………………..τα συμπεράσματά του. 8. Σκοπός του ήταν να τους…………………………………..στα δικαστήρια για το παράπτωμά τους. 9. Θα τον συλλάβουν και θα τον…………………………………..στη δικαιοσύνη.

εισάγω, συνάγω, εξάγω, ενάγω, προσάγω, διεξάγω

9. Να συμπληρώσετε τις λέξεις με τα γράμματα που λείπουν:

Στήλη A. ασκ….στε κρατηθ….τε αγαπ….στε δροσιστ….τε αναρωτηθ….τε προχωρ….τε αφ….στε υπηρετ….τε λυθ….τε κατακλ….στε κρατ….στε κλ….στε δροσ….στε κυβερν….στε διαμαρτυρ…θ…τε καθαρ….στε φυλαχτ….τε λ….στε δακρ….στε αντικρ….στε

Στήλη Β. κλα….ένος διαμαρτυρ….μένος εντειχ….σμένος δαν….σμένος κατακλ….σμένος αποθαρρ….μένος εκλεπτ….σμένος συγχ….σμένος π….γμένος μεθ….σμένος φαγ…. μένος κα….ενος δια….ρμένος συναθρ….σμένος κλ….σμένος δακρ….σμένος καταψ….φ….σμένος πρ….σμένος επιβαρ….μένος μυ…. μένος θρε….ένος κατατεθ….μένος

10. Στις παρακάτω φράσεις να υπογραμμίσετε τα λάθη και να γράψετε το σωστό.

1. Ερευνείστε το θέμα και απαντείστε μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. 2. Κατήγγειλέ τους στην αστυνομία και μ' αυτόν τον τρόπο απήλλαξέ μας από μερικούς ενοχλητικούς. 3. Έχει δωθεί παράταση. Ήλεγξε τα κείμενα και ύστερα αντέγραψέ τα προσεκτικά. 4. Να ομολογίσεις ότι έσφαλλες αφήνοντας τη δουλειά σου. 5. Μόλις τον γνωρίσαμε, τον περιβάλαμε αμέσως με την εμπιστοσύνη μας. Όσο καιρό ήταν κοντά μας, τον περιβάλαμε με την αγάπη μας. 6. Έμεινε κρυμένος μην ξέρωντας τι να κάνει. 7. Κανένας δεν ήταν διατεθημένος να παραδεχτεί το σφάλμα του. 8. Το τιμόμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν μια εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα. 9. Μη δώστε σημασία ό,τι κι αν σας πούνε. 10. Προσπαθείστε να καταβάλλετε όλες σας τις δυνάμεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. 11. Τους υπέβαλλε μήνυση, γιατί τον απέρριψαν χωρίς να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. 12. Έχει ανάγει σε προσωπική του υπόθεση το θέμα.

11. Να συμπληρώσετε τις φράσεις με τα ονόματα που σας δίνονται σε παρένθεση.

1. η πρεσβεία…………………………………………….(Νικαράγουα) 2. το φουστάνι της…………………………………………(κ. Μυλωνά) 3. οι ταινίες της……………………………………(Αλίκη Βουγιουκλάκη) 4. τα αξιοθέατα του…………………………………………..(Όσλο) 5. το καρναβάλι του…………………………………………..(Pίο) 6. η γέφυρα του ………………………………………(Pίο-Αντίρριο) 7. οι ουρανοξύστες του……………………………………….(Σικάγο) 8. το λιμάνι του ……………………………………………..(Μπάρι) 9. ο πύργος του Άιφελ, σύμβολο του …………………………….(Παρίσι) 10. οι κασέτες του ……………………………………………(βίντεο) 11. τα κέρδη του………………………………………………..(καζίνο)

12. Να μεταφέρετε τις παρακάτω φράσεις στον πληθυντικό.

1. Ο αιχμάλωτος υπομένει τα πάνδεινα. 2. Ο στρατηγός είχε την ικανότητα να εμπνέει θάρρος στους στρατιώτες. 3. Η εμφάνισή του ήταν ευπρεπής και το ύφος του σοβαρό. 4. Η εταιρεία ενδιαφερόταν πολύ για το κόστος του προϊόντος της. 5. Το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του φάνηκε γρήγορα. 6. Κάθε άνθρωπος θεωρεί την ειλικρίνεια προσόν. 7. Η συνεχής προσπάθεια και η κούραση τον έφθειραν. 8. Τον απείλησαν να τον θέσουν σε διαθεσιμότητα. 9. Παρόλο που τον θεωρούσαν αφελή, αντιλήφθηκε τον υπαινιγμό. 10. Ο αμφορέας που βρέθηκε ήταν μεγάλος και βαρύς.

13. Να σχηματίσετε το θηλυκό των παρακάτω ουσιαστικών ή επιθέτων:

αρσενικό - θηλυκό βουλευτής πρύτανης αυτοκράτορας συγγραφέας γυμνασιάρχης λυκειάρχης γραμματέας νομάρχης καλλιτέχνης εισαγγελέας ειρηνοδίκης

αρσενικό - θηλυκό πρέσβης πρεσβευτής πολύς αραιός χρυσαφής νόθος άδικος επιεικής ελαφρύς διαρκής

14. Συμπληρώστε τα γράμματα που λείπουν.

δυσμέν….α πορ….α πεζοπορ….α καπηλ….α αρχαιοκαπηλ….α ανεξιθρησκ….α κηδεμον….α συμπόν….α συμπν….α αρρώστ….α παλίρρ….α στρατ…. ά εκστρατ….α δουλ….α εθελοδουλ….α επιμέλ….α παράν….α αντιπροσωπ….α πλαστοπροσωπ….α εποπτ….α ανδρ…α ανανδρ….α λατρ….α αρχαιολατρ….α

15. Συμπληρώστε το σωστό τύπο του επιθέτου που σας δίνεται στην παρένθεση, ανάλογα με το ουσιαστικό που προσδιορίζει.

1. (ασυνήθης) …………………………φαινόμενο 2. (αυτάρκης) …………………………κράτος 3. (στοιχειώδης) ………………………καθήκοντα 4. (αγωνιώδης) ………………………..ερώτημα 5. (θυελλώδης) ………………………..ανέμων 6. (διαμπερής) ………………………..διαμέρισμα 7. (εκτενής) ………………………….αναφοράς 8. (λοιμώδης) …………………………νόσων 9. (δαιδαλώδης) ……………………….οικοδομήματα 10. (ευσεβής) …………………………κληρικούς

16. Να συμπληρώσετε τα κενά με τον κατάλληλο τύπο του ουσιαστικού ή του επιθέτου που βρίσκεται στην παρένθεση. Τι παρατηρείτε σχετικά με τον τονισμό;

1. Η τακτική των…………………………………..(αντίπαλος) μας ήταν ανήθικη. 2. Η τακτική των…………………………………..(αντίπαλος) κομμάτων ήταν επικίνδυνη για τη χώρα. 3. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζημιά του ελληνικού ………………………………………(Δημόσιο). 4. Η διασπάθιση του…………………………………..(δημόσιο) χρήματος ήταν μεγάλη. 5. Περιμένουμε πιο δραστήρια συμμετοχή των………………………….(διανοούμενος) στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. 6. Τα κράτη σπάνια ακολουθούν τις υποδείξεις των………………………………(διανοούμενος) πολιτών τους. 7. Θαύμασε την υπομονή του…………………………………..(άρρωστος). 8. Πλήθος ……………………………. (άρρωστος) παιδιών επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. 9. Η παραβίαση των…………………………………..(κύριος) όρων της συνθήκης ήταν φανερή. 10. Το επίσημο ένδυμα των …………………….. (κύριος) είναι το φράκο και των ……………………(κυρία) το σκούρο μακρύ φόρεμα.

17. Να συμπληρώσετε τα κενά και να διατυπώσετε τον κανόνα.

1. Η ασχολία με τα φυτά δίνει πολ…. χαρά στον άνθρωπο. 2. Η εφαρμογή της οχτάωρης εργασίας είχε πολ…. μεγάλη σημασία για τους εργαζομένους. 3. Οι μεγαλουπόλεις πολ…. φτωχών χωρών είναι απλώς χωριά πολ…. εκατομμυρίων. 4. Απαιτείται πολ…. αγάπη, για να νιώθει ένα μικρό παιδί ασφαλές. 5. Οι άνθρωποι σήμερα κουράζονται πολ…., για να ανταποκριθούν στις ποικίλες ανάγκες της ζωής. 6. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίζετε τα ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία σας με λίγ…. μεγαλύτερη σοβαρότητα. 7. Με λίγ…. επιμέλεια μπορεί κανείς να πετύχει πολλά. 8. Δεν αισθανόμασταν πολ…. άνετα και γι' αυτό φύγαμε νωρίς από το σπίτι του. 9. Βάζεις πολ…. ζάχαρη στον καφέ. 10. Κουράστηκες πολ…., αλλά είχες και πολ…. καλή επίδοση.

18. Στα παραδείγματα που ακολουθούν η ίδια λέξη γράφεται δύο φορές, τη μια σωστά και την άλλη λανθασμένα. Να διαγράψετε αυτή που γράφεται λανθασμένα.

1. βεβαρυμένος - βεβαρημένος 2. δωσίλογος - δοσίλογος 3. εισητήριο - εισιτήριο 4. καταχώριση - καταχώρηση 5. πηχιαίος - πηχυαίος 6. πληρείς/πληρεί - πληροίς/πληροί 7. μ' εμένα/μ' εσάς - με μένα/με σας 8. παρεισφρέω - παρεισφρύω 9. υποθάλπτω - υποθάλπω 10. παρεπιμπτόντως - παρεμπιπτόντως 11. ακατανόμαστος - ακατονόμαστος 12. ψιλή (κυριότητα) - ψηλή (κυριότητα) 13. ανταπεξέρχομαι - αντεπεξέρχομαι 14. κοινοτοπία - κοινοτυπία 15. μεγέθυνση - μεγένθυνση 16. αποθανατίζω - απαθανατίζω 17. απαρέκλιτος - απαρέγκλιτος 18. ανδριάντας - αδριάντας

19. Μερικές ομόρριζες λέξεις της γλώσσας μας διαφέρουν στην ορθογραφία. Σ' αυτές που ακολουθούν να συμπληρώσετε το σωστό γράμμα (ή γράμματα).

αν….δυνος …. ροφός αλ….φω αμ….βω αναμ….γνύω ποικί….ω λ….πω ….δύνη ημι….ροφος, δι….ροφός αλ….φή, εξάλ….ψη αμ….βή μ….ξη, μ….γμα, αμ….γής, μ….γάς ποικι….α, ποικί….ος ελλ….πής, έλλ….ψη, έλλ….μμα, υπόλ….πο

20. Να προσθέσετε στα παρακάτω επιρρήματα τα γράμματα που λείπουν:

μακρ….α πλατ….ά επομεν…. προηγουμεν… ομολογουμεν… εμπρ….ς φέτ…. αποβραδ….ς καταμεσ…. ς ολονυχτ….ς ολημερ….ς κοντολογ….ς καταγ….ς επικεφαλ….ς σταυροπόδ…. ειδεμ…. αντίκρ…. παμψηφ…. τωόντ…. ενδεχομεν…. τροχάδ….ν βάδ….ν αυθημερ….ν επιεικ…ς μονορούφ…. πέρσ…. εξαρχ….ς

21. Να συμπληρώσετε τις παρακάτω προτάσεις με τους σωστούς τύπους των αριθμητικών προσθέτοντας κάθε φορά το μισός, μισή, μισό.

1. Στον αγώνα κόπηκαν τεσσερ……………χιλιάδες εισιτήρια. 2. Περίμενα δυόμ……………ώρες στη στάση. 3. Η έρευνα διήρκεσε τεσσερ……………μήνες. 4. Αγόρασα τρ……………(3,5) μέτρα ύφασμα. 5. Θα επιστρέψω σε ενάμισ ……………μήνα. 6. Διήνυσα το ενάμισ ……………χιλιόμετρο σε τρ……………λεπτά. 7. Εμφανίστηκε με καθυστέρηση δυόμ……………ωρών. 8. Πέρασε κιόλας ενάμισ ……………χρόνος από τότε που έφυγε ο αδελφός μου. 9. Τεσσερ……………χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα τεσσερ……………ωρών. 10. Ξόδεψα τρ……………(3,5) εκατομμύρια δραχμές για την ανακαίνιση του σπιτιού μου. 11. Πέρασαν τρ……………(3,5) μήνες από τότε που σε είδα για τελευταία φορά. 12. Τον αγώνα παρακολούθησαν δεκατεσσερ……………χιλιάδες θεατές. 13. Θα βρίσκομαι στο αεροδρόμιο σε τεσσερ……………λεπτά ακριβώς.

22. Να βάλετε διαλυτικά όπου χρειάζονται.

ναυσιπλοία διυλιστήριο άυλος εξαύλωση κοροιδεύω κορόιδο Μωυσής μυικός πρωινός χαιδεύω χάιδεψα μωσαικός χαρτοποιία ευφυία Μαίου Μάιος πλάι πλαινός