Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ερωτήσεις - Ασκήσεις

1. Να σχηματίσετε προτάσεις χρησιμοποιώντας τις επόμενες έννοιες: ανάκλαση, κανονική ανάκλαση, διάχυση, γωνία πρόσπτωσης, γωνία ανάκλασης, είδωλο, κοίλος καθρέφτης, κυρτός καθρέφτης, εστία καμπύλου καθρέφτη.

2. Πότε συμβαίνει κανονική ανάκλαση και πότε διάχυση;

3. Συμπληρώστε τις παρακάτω προτάσεις: α) Γωνία πρόσπτωσης είναι η γωνία που σχηματίζεται από την …………. και την …………. στο σημείο πρόσπτωσης. Γωνία ανάκλασης είναι η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της …………. και της ………….. . Η προσπίπτουσα ακτίνα, η …………. και η κάθετη στο σημείο πρόσπτωσης βρίσκονται στο ίδιο ………….. . Η γωνία πρόσπτωσης είναι …………. με τη γωνία ………….. β) Οι επίπεδοι καθρέφτες σχηματίζουν …………. είδωλα. Αν το αντικείμενο πλησιάσει προς τον καθρέφτη τότε το είδωλο του θα ………….. . Το μέγεθος του ειδώλου είναι …………. με το μέγεθος του αντικειμένου. Όμως η αριστερή πλευρά του αντικειμένου εικονίζεται στην …………. πλευρά του …………. και αντίστροφα.

4. Η ακτίνα ΑΟ πέφτει σε επίπεδο καθρέφτη, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η ΟΚ είναι κάθετη στον καθρέφτη. Κατασκευάστε στο τετράδιο σας ένα παρόμοιο σχήμα και πραγματοποιήστε τις ακόλουθες δραστηριότητες: α) Μετρήστε τη γωνία πρόσπτωσης. β) Σχεδιάστε στο σχήμα την πορεία της ανακλώμενης ακτίνας. γ) Σημειώστε στο σχήμα τη τιμή της γωνίας πρόσπτωσης, ανάκλασης, δ) Σημειώστε στο σχήμα και υπολογίστε τη γωνία που σχηματίζουν η προέκταση της προσπίπτουσας με την ανακλώμενη. (Η γωνία αυτή ονομάζεται "γωνία εκτροπής".)

5. Γιατί μπορούμε να δούμε τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε ένα δωμάτιο την ημέρα, ακόμα κι όταν οι ηλιακές ακτίνες δεν μπαίνουν απ' ευθείας μέσα από τα ανοικτά παράθυρα;

6. Συμπληρώστε τις παρακάτω προτάσεις: α) Ένας κοίλος καθρέφτης μετατρέπει μια παράλληλη δέσμη ακτινών σε ………….. . Το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται οι ακτίνες μετά την ανάκλαση τους λέγεται…………. . Εστιακή απόσταση του κοίλου καθρέφτη ονομάζεται η απόσταση της …………. από την …………. του καθρέφτη. β) Ένας κυρτός καθρέφτης μετατρέπει μια παράλληλη δέσμη ακτινών σε …………. . Το σημείο στο οποίο συναντώνται οι …………. των ανακλωμένων ακτινών ονομάζεται …………. .

7. Φωτεινό σημειακό αντικείμενο βρίσκεται στην εστία ενός κοίλου καθρέφτη. Να σχεδιάσετε την πορεία των ακτινών που προέρχονται από αυτό και ανακλώνται στον καθρέφτη.

8. Μικρό φωτεινό βέλος είναι τοποθετημένο κάθετα στον άξονα κοίλου καθρέφτη, και απέχει από την κορυφή του απόσταση μεγαλύτερη από την εστιακή απόσταση του καθρέφτη. Να σχεδιάσετε το είδωλο του βέλους χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της εστίας του καθρέφτη.

9. Να κάνετε ότι και στην άσκηση 8, για φωτεινό βέλος που το έχουμε τοποθετήσει μπροστά από κυρτό καθρέφτη.

10. Ένα ρόλοι με δείχτες που δείχνει εννιά ακριβώς, τοποθετείται μπροστά από έναν επίπεδο καθρέφτη. Απεικονίστε με δύο απλά σχήματα πάνω σε μια σελίδα χαρτί το ρόλοι και το είδωλο του. Κόψτε με ένα ψαλίδι τις δύο εικόνες. Μπορείτε να ταυτίσετε είδωλο και αντικείμενο μετατοπίζοντας ή περιστρέφοντας τα, χωρίς όμως να τα σηκώσετε από τη σελίδα;