Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

Ιπτάμενα κορίτσια

Η απόσταση δίνει την εντύπωση ότι ο βατήρας απ' τον οποίο εκτινάχθηκαν οι Μεξικανές αθλήτριες της συγχρονισμένης κατάδυσης βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τα 112 μέτρα του επιβλητικού ναού της Αγίας Οικογένειας, του Αντόνιο Γκαουντί, που διακρίνεται στο βάθος. Κατά τ' άλλα, δεν έχεις παρά να αναρωτηθείς πόσες χιλιάδες προσπάθειες έχουν προηγηθεί, για να μάθουν τα δύο σώματα να βουτούν σαν ένα.

Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου κρίνονται οι κόποι ολόκληρων ετών. Αυτή δεν είναι, άλλωστε, η άγρια ομορφιά του αθλητισμού; Η Κινέζα καταδύτρια Γκούο Ζίνγκζινγκ αντιμετωπίζει την πρόκληση με τα μάτια ανοιχτά.

Ο φακός παγώνει το χρόνο, παρατείνει τη στιγμή της εκτίναξης από τον βατήρα επ' άπειρον, λες και τα δάχτυλα της Καναδής Έμιλι Χέιμανς είχαν δύναμη υπερφυσική και μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του σώματός της. Ο φωτογράφος δικαιώνεται για την εμμονή του στις λεπτομέρειες.

περ. "Κ", εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2004

3. Εξηγήστε και συζητήστε στην τάξη τις απαραίτητες προϋποθέσεις για Ολυμπιακούς Αγώνες, που να ανταποκρίνονται στην ιδέα που τους γέννησε (δεξιά στήλη) και τους κινδύνους / απειλές που διατρέχουν σήμερα οι αγώνες (αριστερή στήλη).