Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γ ΑΦΗΓΗΣΗ

Γ1 Στοιχεία αφήγησης

Οι πρώτες μου γνώσεις για την αφήγηση

- Με τον όρο αφήγηση εννοούμε την προφορική ή γραπτή παρουσίαση ενός γεγονότος ή μιας σειράς γεγονότων, πραγματικών ή φανταστικών.

- Από όσα είδαμε, λοιπόν, παραπάνω συμπεραίνουμε ότι: - Η αφήγηση οργανώνεται με άξονα το χρόνο, αλλά οι καταστάσεις συνδέονται αιτιολογικά μεταξύ τους. - Η αφήγηση ακολουθεί τη δομή που δίνεται στο παρακάτω σχήμα: Α. Πληροφορίες για τους ήρωες, το χώρο, το χρόνο και την κατάσταση από την οποία ξεκινά η αφήγηση Β. Η εξέλιξη της αφήγησης και η έκβασή της Γ. Η λύση: η κρίση του αφηγητή για το νόημα της ιστορίας - Κύριος χρόνος της αφήγησης είναι ο αόριστος, αλλά χρησιμοποιείται και ο παρατατικός. - Κύριο γνώρισμα της αφήγησης είναι οι συνδετικές λέξεις ή φράσεις που δείχνουν τη χρονική σειρά των γεγονότων και την αιτιολογική σχέση μεταξύ τους.

Ακούω και μιλώ 1. Τι αφηγείται ο συγγραφέας στο κείμενο 2; 2. Η αφήγηση οργανώνεται με άξονα τον τόπο (όπως στην περιγραφή) ή με βάση κάποια άλλη διάσταση; - Ποια; 3. Σε ποιους χρόνους βρίσκονται κυρίως τα ρήματα του κειμένου; - Τι κοινό έχουν οι χρόνοι αυτοί μεταξύ τους; 4. Υπογραμμίστε λέξεις και φράσεις στο κείμενο που δείχνουν τη χρονική σειρά των γεγονότων (π.χ. ύστερα, στη συνέχεια κτλ.) και την αιτιολόγηση κάποιων ενεργειών (π.χ. επειδή, καθώς, αφού κτλ.).