Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο κύκλος του νερού στη φύση

Το νερό στο ποτήρι μας έρχεται από υδραγωγείο μέσα από δίκτυο ύδρευσης, ενώ το νερό της μπανιέρας μας διοχετεύεται στο δίκτυο αποχέτευσης και καταλήγει στη θάλασσα, για να ανακυκλωθεί στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα και να «ξαναγεμίσει» ίσως κάποτε και πάλι στο ποτήρι μας! Πώς όμως;

Το νερό υπάρχει στη φύση ως υγρό στους ωκεανούς, τις θάλασσες, τις λίμνες, τα ποτάμια τη βροχή - ως στερεό στον πάγο και το χιόνι και ως αέριο, που είναι οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα. Το νερό είναι άφθονο στον πλανήτη μας. Υπολογίζεται ότι το 97% της ποσότητας του βρίσκεται στους ωκεανούς, το 2% συγκρατείται στους πολικούς πάγους και τους παγετώνες και το υπόλοιπο 1% μοιράζεται στις λίμνες, τα υπόγεια νερά, τη βλάστηση και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας. Στον άνθρωπο και τα ζώα το νερό αποτελεί το 70 % της μάζας τους ενώ στις ώριμες ντομάτες το 95%.

Παρά τη συνεχή και μεγάλη κατανάλωση του η συνολική ποσότητα του νερού στη Γη παραμένει ουσιαστικά σταθερή εδώ και ένα δισεκατομμύριο χρόνια! Πώς όμως γίνεται αυτό; Το νερό πραγματοποιεί κύκλο περνώντας από τη μια μορφή στην άλλη. Έτσι, καθώς το νερό στους ωκεανούς και τις θάλασσες ζεσταίνεται από τον Ήλιο, εξατμίζεται συνεχώς. Όμοια στη στεριά παράγονται υδρατμοί από την εξάτμιση του νερού των λιμνών και των ποταμών και από τη διαπνοή των φυτών.

Οι υδρατμοί που παράγονται, καθώς ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ψύχονται και υγροποιούνται σε μικρά σταγονίδια νερού, που σχηματίζουν τα σύννεφα. Τα σταγονίδια των σύννεφων όταν ψύχονται ακόμα περισσότερο από παγωμένες ποσότητες αέρα, ομαδοποιούνται και σχηματίζουν πιο χοντρές σταγόνες. Όσο μεγαλώνουν οι σταγόνες δεν μπορούν να συγκρατηθούν πλέον στον αέρα και πέφτουν. Είναι η βροχή. Αν όμως κατά τη διαδρομή τους συναντήσουν στρώματα αέρα πολύ κρύα παγώνουν και σχηματίζουν μικρούς παγοκρυστάλλους: Το χιόνι.

Όταν η βροχή φτάσει στο έδαφος, ένα μέρος της εξατμίζεται, άλλο ρέει τροφοδοτώντας τα ποτάμια ή περνώντας μέσα στο έδαφος. Στο έδαφος το νερό είτε απορροφάται από τις ρίζες των δέντρων και των φυτών είτε σχηματίζει υπόγεια στρώματα. Το νερό των ποταμών χύνεται στη θάλασσα και η ίδια διαδικασία αρχίζει και πάλι από την αρχή. Παρ' όλη την αφθονία του νερού, το πρόβλημα του πόσιμου νερού είναι υπαρκτό σε πολλά μέρη του πλανήτη μας.