Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αγωνιστική κολύμβηση

Η ανάπτυξη της αγωνιστικής κολύμβησης άρχισε περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Η εξέλιξη της τεχνικής της κολύμβησης έγινε με ραγδαία βήματα τον 20ο αιώνα και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η αγωνιστική κολύμβηση περιλαμβάνει τέσσερα στυλ: το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο και την πεταλούδα.

Ένας κύκλος χεριών στο ελεύθερο στυλ (crawl)

Το ελεύθερο στυλ. Πήρε τη σημερινή μορφή του βασικά στην Ολυμπιάδα του 1924 στο Παρίσι. Ο Βάισμίλερ (Weissmuller) χρησιμοποίησε την τεχνική των έξι χτυπημάτων στα πόδια για κάθε κύκλο χεριών.

Το ύπτιο. Από πλευράς τεχνικής εξελίσσεται διαρκώς από το 1900 όταν και πρωτοεμφανίστηκε στην Ολυμπιάδα του Παρισιού. Στη σημερινή του μορφή φτάνει στη δεκαετία του '50.

Ένας κύκλος χεριών στο ύπτιο

Το πρόσθιο. Η εξέλιξη του πρόσθιου στυλ ξεκινάει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908 και φτάνει μέχρι και τη δεκαετία του '80 οπότε και διαμορφώθηκε η τεχνική του. Το πρόσθιο ήταν ένα από τα πρώτα είδη κολύμβησης στους αρχαίους χρόνους.

Το ελεύθερο

Το ύπτιο

Ολοκληρωμένη κίνηση στο πρόσθιο

Η πεταλούδα. Εμφανίστηκε σαν μία παραλλαγή του πρόσθιου το 1930. Έπειτα από δύο δεκαετίες περίπου (1953) αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία (FINA) σαν τέταρτο στυλ κολύμβησης.

Το πρόσθιο

Η πεταλούδα

Ολοκληρωμένη κίνηση στην πεταλούδα