Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

7.10 Δυναμική ιδανικών υγρών

7.10.1. Ροή και παροχή

Όταν ένα ρευστό κινείται, λέμε ότι υπάρχει ροή και το ρευστό αποτελεί πεδίο ροής. Η ροή μπορεί να είναι μόνιμη (ή στρωτή), όταν η ταχύτητα των μορίων σε κάθε σημείο είναι πάντα ίδια (δεν εννοούμε και παντού ίδια). Αν δε συμβαίνει αυτό, μιλάμε για στροβιλώδη (ή τυρβώδη) ροή. Η μελέτη της κίνησης του υγρού διευκολύνεται, αν θεωρήσουμε τις γραμμές ροής. Στην εικόνα 7.39, π.χ., βλέπουμε τις γραμμές ροής για δυο υγρά διαφορετικού χρώματος που δεν αναμειγνύονται (σινική μελάνη και νερό).

Εικόνα 7.39: Γραμμές ροής για δυο υγρά

Εικόνα 7.40: Το γνωστό μας ρολόι της εταιρείας ύδρευσης

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για κατανάλωση νερού και, φυσικά, αναφερόμαστε στον όγκο. Είναι το μέγεθος που μετρά το "ρολόι" της εταιρείας ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ για την Αττική) (εικόνα 7.40).

Όπως έχουμε εξηγήσει, όμως, στο κεφ. 5, πολλές φορές χρειαζόμαστε το ρυθμό μεταβολής κάποιου μεγέθους. Στα θέματα που συζητάμε αναφερόμαστε στο ρυθμό με τον οποίο γίνεται η ροή του υγρού. Πόσες φορές δε διαπιστώσαμε ότι "η ροή είναι μεγάλη" ή ότι "με το σταγονόμετρο βγαίνει το νερό από τη βρύση"! Το μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό μεταβολής του όγκου υγρού είναι η παροχή Π: [pic] (7.11) V = όγκος υγρού που πέρασε από μια διατομή σωλήνα σε χρόνο t.