"Institute of Educational Policy" Books
4.2 Αδράνεια – 1ος νόμος του Νεύτωνα για την κίνηση
Ένα λεωφορείο φρενάρει απότομα… Οι επιβάτες του αναγκάζονται να κρατηθούν, για να μη χάσουν την ισορροπία τους και πέσουν μπροστά. Οι ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων συγκρατούν τους οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος…… Στο γνωστό πείραμα με το νόμισμα, το χαρτόνι και το μπουκάλι, το νόμισμα τελικά καταλήγει μέσα στο μπουκάλι.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα υλικά σώματα "προβάλλουν μια δυσκολία", όταν εμείς επιχειρούμε να τους αλλάξουμε την κινητική κατάσταση τους, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν να διατηρούν την κινητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Θεμελιώδης ιδιότητα κάθε υλικού σώματος είναι η εμμονή του στο να διατηρεί αμετάβλητη την κινητική κατάσταση του. Η ιδιότητα αυτή ονομάζεται αδράνεια.
Ο βαθμός αδράνειας της ύλης εκφράζεται με τη μάζα. Με άλλα λόγια, η μάζα είναι το μέτρο της αδράνειας και σχετίζεται με την ποσότητα της ύλης από την οποία αποτελείται το σώμα.
Ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα για την κίνηση (ή αξίωμα της αδράνειας) προήλθε από τις παραπάνω διαπιστώσεις και διατυπώνεται ως εξής:
"Όταν σε ένα σώμα δεν ασκούνται δυνάμεις ή, αν ασκούνται και έχουν συνισταμένη μηδέν, τότε το σώμα ή θα ηρεμεί ή θα κινείται ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα".
Σύντομα: Αν ΣF = 0, τότε: Δυ= 0 (υ = 0 ή υ =σταθερή).