"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

2.10 Δράση - Αντίδραση - 3ος νόμος του Νεύτωνα

Οι περισσότερες μελέτες που αφορούν τις διαδικασίες διερεύνησης των φυσικών φαινομένων στον τομέα της Μηχανικής, και κυρίως η ισορροπία και η κίνηση των σωμάτων, βασίζονται σε τρία αξιώματα/νόμους, που διατύπωσε ο Νεύτωνας στο βιβλίο του με τίτλο “Οι μαθηματικές αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας” (Philosophical Naturalis Principia Mathematica)

Ο 3ος νόμος του Νεύτωνα, ή αλλιώς το τρίτο αξίωμα του Νεύτωνα, βοηθά στο να κατανοήσει κανείς την έννοια "δύναμη", γι' αυτό και τον εξετάζουμε πριν από τους άλλους δυο νόμους. Ο 3ος νόμος βοηθά στο να διαπιστώσουμε ότι μεταξύ δυο σωμάτων που αλληλεπιδρούν το ένα σώμα ασκεί τόση δύναμη στο άλλο σώμα όση δύναμη δέχεται από αυτό. Οι δυο αυτές δυνάμεις έχουν ίσο μέτρο αλλά αντίθετη κατεύθυνση. Εκείνο το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι: οι δυο αυτές δυνάμεις ασκούνται σε διαφορετικά σώματα.

ΝΕΥΤΩΝ (1643-1727) Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge. Εισήγαγε στη Φυσική τον «απειροστικό λογισμό» και θεμελίωσε την κλασική και ουράνια Μηχανική.

Με άλλα λόγια, οι δυνάμεις στη φύση παρουσιάζονται κατά ζεύγη, τα οποία συνηθίζεται να αποκαλούνται ως ζεύγη δράσης-αντίδρασης.

Στην εικόνα 2.31 φαίνονται τα αποτελέσματα της δράσης και της αντίδρασης μεταξύ του στύλου και του αυτοκινήτου, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και οδήγησε το αυτοκίνητο πάνω στο στύλο.

Εικόνα 2.31 Ακραία αποτελέσματα του ζεύγους δράση - αντίδραση

Άλλα παραδείγματα του ζεύγους δράση και αντίδραση (που όλοι τα έχουμε βιώσει) είναι το κοκκίνισμα του χεριού ή η αίσθηση του πόνου, όταν χτυπάμε το χέρι μας, π.χ., στο θρανίο (αποτέλεσμα της αντίδρασης του θρανίου) και ο θόρυβος που προέρχεται από το θρανίο (αποτέλεσμα της δράσης μας σε αυτό).