"Institute of Educational Policy" Books
Τα ηλεκτρονικά νέα
Τα ηλεκτρονικά νέα (usenet) , είναι μια άλλη υπηρεσία του Διαδικτύου, η οποία εξυπηρετεί παρόμοιες ανάγκες όπως και οι θεματικές λίστες, ακολουθώντας όμως ένα διαφορετικό τρόπο κοινοποίησης των μηνυμάτων. Μοιάζει περισσότερο με ένα σύνολο ηλεκτρονικών περιοδικών, όπου ο καθένας μπορεί είτε να στείλει ένα μήνυμα για καταχώριση ή απλώς να τα διαβάσει. Αυτά τα ηλεκτρονικά περιοδικά ονομάζονται ομάδες νέων (news groups) και το καθένα είναι αφιερωμένο στη συζήτηση ενός συγκεκριμένου θέματος-αντικειμένου. Οι ομάδες νέων είναι δομημένες ιεραρχικά ανάλογα με τη θεματολογία τους. Το όνομα της ομάδας υποδηλώνει το θέμα της, ακολουθώντας ένα αύξοντα ιεραρχικό συμβολισμό εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, η ομάδα comp.lang.prolog αφορά συζητήσεις σχετικές με το χώρο των υπολογιστών (comp), ειδικότερα με τις γλώσσες προγραμματισμού (lang) και πιο συγκεκριμένα με τη γλώσσα prolog.
Η διακίνηση των νέων γίνεται από συγκεκριμένους υπολογιστές του δικτύου που ονομάζονται εξυπηρετητές νέων (news servers). Σε αντίθεση με τις θεματολογικές λίστες, που είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε έχει ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση, τα ηλεκτρονικά νέα απαιτούν την ύπαρξη δυνατότητας σύνδεσης με κάποιον εξυπηρετητή νέων, που μπορεί να μην είναι διαθέσιμος στο συγκεκριμένο υποδίκτυο. Επίσης, δεν είναι διαθέσιμες όλες οι ομάδες από όλους τους εξυπηρετητές. Η αποστολή και ανάγνωση των νέων γίνεται από ειδικά προγράμματα που ονομάζονται αναγνώστες νέων (news readers). Τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πολλές φορές, δίνουν ταυτόχρονα και δυνατότητες πρόσβασης στα ηλεκτρονικά νέα.
Δημιουργία ομάδας νέων Οι ομάδες νέων έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως η ηλεκτρονική δημοκρατία. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον αδόκιμος, διότι μια ομάδα νέων δεν είναι κάποια συγκεκριμένη οργάνωση ανθρώπων με κάποιο σύστημα διοίκησης. Αυτό που επιτρέπει ωστόσο αυτόν το χαρακτηρισμό, είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας τέτοιας ομάδας. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, η οποία, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, περιλαμβάνει : - την αίτηση για θέμα συζήτησης (Request For Discussion - RFD) - ένα διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών για συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας καθορίζεται μεταξύ άλλων και το όνομα της καινούργιας ομάδας νέων - την ανακοίνωση της κλήσης για ψηφοφορία (Call For Vote - CFV), η οποία μεταξύ άλλων προσδιορίζει με σαφήνεια τον τρόπο αποστολής θετικής και αρνητικής ψήφου - την περίοδο ψηφοφορίας, που κυμαίνεται από 21 έως 31 ημέρες - την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση της λίστας αυτών που ψήφισαν, χωρίς να αναφέρεται τι ψήφισε καθένας - μια περίοδο 5 ημερών, στη διάρκεια της οποίας γίνεται έλεγχος της λίστας και εκφράζονται πιθανές αντιρρήσεις στη διαδικασία που ακολουθήθηκε - την έκδοση της απόφασης. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις, που να δικαιολογούν την ακύρωση της ψηφοφορίας, τότε αν τα ΝΑΙ είναι τουλάχιστον κατά 100 περισσότερα από τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ είναι πάνω από τα 2/3 του συνόλου των ψήφων, η νέα ομάδα δημιουργείται.
Η πιο πάνω διαδικασία αφορά τη δημιουργία ομάδων στις βασικές κατηγορίες δηλαδή τις: comp, misc, news, rec, sci, soc και talk. Δεν αφορά τις ομάδες τοπικής εμβέλειας ή όσες ανήκουν στην ιεραρχία του alt. Η απόφαση για το αν θα δημιουργηθεί καινούργια ομάδα νέων σε έναν υπολογιστή αφορά μόνο το διαχειριστή του συστήματος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις ομάδες νέων της ιεραρχίας "news", π.χ. news.announce.newgroups.
Συνήθεις απορίες FAQ Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ίδιες ερωτήσεις και απορίες να εμφανίζονται ξανά και ξανά σε μια ομάδα νέων. Για οικονομία χρόνου και χρήσης του δικτύου, οι απαντήσεις σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις και όχι μόνο, βρίσκονται συχνά συγκεντρωμένες σε ένα κείμενο.
Τα κείμενα αυτά ονομάζονται "συχνά υποβαλλόμενες ερωτήσεις" (Frequently Asked Questions -FAQ-) και αποστέλλονται κατά τακτά διαστήματα στην ομάδα νέων που αφορούν καθώς και στην ομάδα news.answers. Τα FAQ απαντούν σε ερωτήσεις, όπως: ο σκοπός και το αντικείμενο της ομάδας νέων, πηγές πληροφοριών σχετικές με την ομάδα, συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η συζήτηση, βασική βιβλιογραφία, κλπ. Τα FAQ, όταν υπάρχουν, είναι καλός τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος την αναζήτησή του στο Διαδίκτυο σχετικά με κάποιο θέμα.
Τα FAQ αποστέλλονται στο news.answers και συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία στο Διαδίκτυο από όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε τις διευθύνσεις: ftp://rtfm.mit.edu, http://www.faqs.org και βέβαια την ομάδα νέων news.answers.