"Institute of Educational Policy" Books
12.5.2 Ονόματα, διευθύνσεις, σύνδεση με το Διαδίκτυο
Ο κάθε υπολογιστής που είναι συνδεμένος στο Διαδίκτυο, για να αναγνωρίζεται από τους άλλους, έχει μία και μοναδική παγκοσμίως διεύθυνση, που καλείται IP διεύθυνση (IP address). Υπάρχει ένα ιεραρχικό σχήμα παραχώρησης IP διευθύνσεων, το οποίο εξασφαλίζει ότι η IP διεύθυνση ενός υπολογιστή δεν θα δοθεί και σε κάποιον άλλο. Ιεραρχικά το κάθε επίπεδο διαθέτει περιοχές διευθύνσεων στο αμέσως επόμενό του, από αυτές που έχει στη δικαιοδοσία του. Την ευθύνη σε πρώτο επίπεδο την έχει ο οργανισμός IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν τρεις οργανισμοί που έχουν την ευθύνη των διευθύνσεων για την Ασία και τον Ειρηνικό (APNIC - Asia & Pacific Network Information Centre), για την Ευρώπη (RIPE - Reseau IP Europeens) και για την Αμερική (ARIN - American Registry for Internet Numbers). Σε τρίτο επίπεδο, τέλος, την ευθύνη έχουν οι εθνικοί παροχείς Διαδικτύου. Ο κάθε φορέας διαχειρίζεται ένα υποσύνολο των IP διευθύνσεων που του παραχωρεί ο αμέσως ανώτερός του. Έτσι αν κάποιος -εταιρεία, οργανισμός κλπ.- θέλει να συνδέσει το δίκτυό του στο Διαδίκτυο και επομένως χρειάζεται IP διευθύνσεις για τους υπολογιστές του, θα πρέπει να απευθύνεται στον παροχέα Διαδικτύου που θα συνδεθεί και ο οποίος, μέσα από το πιο πάνω σχήμα, φροντίζει να του αποδοθούν οι μοναδικές διευθύνσεις που χρειάζεται. Αυτό που γίνεται είναι να του παραχωρείται ένα υποσύνολο IP διευθύνσεων και στη συνέχεια είναι ευθύνη του διαχειριστή του τοπικού δικτύου να δώσει τις διευθύνσεις αυτές σε κάθε υπολογιστή.
Η IP διεύθυνση στη σημερινή μορφή της είναι ένας αριθμός των 32 bit (4 byte). Συνήθως παριστάνεται με τη μορφή xxx.yyy.zzz.kkk όπου η κάθε τριάδα είναι το αντίστοιχο byte εκφρασμένο σε δεκαδική μορφή. Για παράδειγμα η διεύθυνση 194.177.196.1 αντιστοιχεί σε υπολογιστή του δικτύου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ η 194.177.193.129 σε υπολογιστή του δικτύου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η ραγδαία εξάπλωση του Διαδικτύου οδήγησε αναπόφευκτα στην κάλυψη ενός μεγάλου μέρους από το σύνολο των διαθέσιμων διευθύνσεων. Έτσι το πρότυπο IPV4 των 32 bit (232 δυνατές διευθύνσεις) εξελίσσεται στο πρότυπο IPV6 στο οποίο προβλέπεται διεύθυνση των 128 bit (2128 δυνατές διευθύνσεις).
Οι υπολογιστές που έχουν μόνιμη σύνδεση στο Διαδίκτυο έχουν σταθερή διεύθυνση, όπως συμβαίνει με τα υπουργεία, τους οργανισμούς, τις εταιρείες, κλπ. Οι απλοί χρήστες συνδέονται προσωρινά με κάποιον παροχέα υπηρεσιών Δια- δικτύου (Internet Service Provider - ISP) μέσω απλής τηλεφωνικής σύνδεσης (dial up). Σε αυτούς, για λόγους οικονομίας διευθύνσεων, συνήθως αποδίδεται μια μοναδική IP διεύθυνση προσωρινά και για όσο διαρκεί η σύνδεσή τους με το Διαδίκτυο. Η σύνδεση αυτή χορηγείται έναντι συνδρομής ή όχι, ανάλογα με τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου. Ο χρήστης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον παροχέα και εφ' όσον αναγνωριστεί (μέσω ενός αναγνωριστικού ονόματος -user name- και συνθηματικού -password), συνδέεται στο Διαδίκτυο.
Στο Διαδίκτυο δεν χρησιμοποιούνται όλες οι δυνατές IP διευθύνσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές διευθύνσεων που παραμένουν ελεύθερες για χρήση σε κλειστά IP - δίκτυα (Intranets).
Στις ΗΠΑ το τελευταίο τμήμα του ονόματος συμβολίζει κατηγορία -com-Εμπορική εταιρεία (COMercial) -org-Οργανισμός (ORGanization) -edu-Εκπαίδευση (EDUcation) -gov-Κυβερνητικός (GOVerment) -mil-Στρατιωτικός (MILitary) ενώ στον υπόλοιπο κόσμο τη χώρα όπου βρίσκεται το δίκτυο. Κωδικοί Χωρών -gr- Ελλάδα -de- Γερμανία -fr- Γαλλία
Domain name Σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να αναφερθούν στη διεύθυνση κάποιου υπολογιστή. Επειδή η IP διεύθυνση είναι δύσκολο να απομνημονευθεί, υπάρχει (παράλληλα με αυτό το σχήμα των IP διευθύνσεων) ένα δεύτερο σχήμα, στο οποίο τα ονόματα των υπολογιστών αποτελούνται από λέξεις που χωρίζονται με τελεία. Δεδομένου ότι η ανάγκη για μοναδικότητα εξακολουθεί να υφίσταται και σε αυτό το σχήμα, σε κάθε δίκτυο το οποίο συνδέεται στο Διαδίκτυο παραχωρείται ένα μοναδικό όνομα που ονομάζεται domain name. Έτσι το ypepth.gr είναι το όνομα του δικτύου του ΥΠΕΠΘ. Το όνομα κάθε υπολογιστή σε ένα δίκτυο δημιουργείται από ένα όνομα, το οποίο ακολουθείται από το domain name. Ένας, λοιπόν, υπολογιστής στο ΥΠΕΠΘ θα μπορούσε να λέγεται: dias.ypepth.gr. Την ευθύνη για την απόδοση ονομάτων στους υπολογιστές έχει ο διαχειριστής του τοπικού δικτύου.
Επειδή οι υπολογιστές στη μεταξύ τους επικοινωνία χρησιμοποιούν IP διευθύνσεις, υπάρχει ένας μηχανισμός αντιστοίχισης ονομάτων και IP διευθύνσεων που καλείται Domain Nαme System - DNS. Έτσι για παράδειγμα το όνομα www.hms.gr αντιστοιχίζεται, μέσω αυτού του μηχανισμού, στην IP διεύθυνση 194.177.196.1. Και τα δύο προσδιορίζουν έναν συγκεκριμένο υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.