"Institute of Educational Policy" Books
Ανακεφαλαίωση
Θεωρούμε ότι ένα Πληροφοριακό σύστημα (Π.Σ.) είναι ένα οργανωμένο σύνολο που αποτελείται από Ανθρώπους, Δεδομένα, Διαδικασίες, Υλικό και Λογισμικό και που η συνύπαρξη και συνεργασία όλων αυτών των συντελεστών συνθέτει ένα σύστημα που δέχεται, αποθηκεύει, ανακτά, μετασχηματίζει, επεξεργάζεται και διανέμει στους διάφορους χρήστες πληροφορίες.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες Π.Σ., με κυριότερες τα Π.Σ. επεξεργασίας συναλλαγών, τα Π.Σ. Διοίκησης, τα Π.Σ. λήψης αποφάσεων, κλπ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κύκλος ζωής του Π.Σ. και οι διάφορες φάσεις του: - η Διερευνητική μελέτη - η Μελέτη Σκοπιμότητας - η Ανάλυση Απαιτήσεων - ο Σχεδιασμός - η Υλοποίηση - Κωδικοποίηση - ο Έλεγχος - η Παράδοση και - η Εγκατάσταση - Λειτουργία.
Ερωτήσεις 1. Τι είναι ο κύκλος ζωής ενός Πληροφοριακού συστήματος; 2. Ο τρόπος εκτέλεσης των διαφόρων λειτουργιών του συστήματος προσδιορίζεται κατά τη φάση της ανάλυσης των απαιτήσεων. - Σωστό - Λάθος 3. Τι ονομάζουμε Πληροφοριακό Σύστημα Πολυμέσων; 4. Περιγράψτε τις φάσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος της αρεσκείας σας. 5. Πώς σχετίζεται ένα Υπολογιστικό Σύστημα με ένα Πληροφοριακό Σύστημα; 6. Γιατί θεωρούμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί μέρος του Πληροφοριακού Συστήματος; 7. Στο παράδειγμα του Π.Σ. του πολυκαταστήματος, να προσθέσετε νέες λειτουργίες στη φάση της ανάλυσης των απαιτήσεων. 8. Τι γίνεται εφόσον στη φάση της υλοποίησης αποδειχτεί αδύνατη η εφαρμογή κάποιας λειτουργίας; 9. Τι ονομάζουμε ενδιάμεσο προϊόν; 10. Ποιες παραμέτρους θεωρείτε ως τις σημαντικότερες για την επιτυχή ανάπτυξη και λειτουργία ενός Π.Σ.; 11. Να συμπληρώσετε τις λέξεις: Στο στάδιο του / της …………… απαντάμε στο ερώτημα τι θα κάνει το σύστημα όταν αναπτυχθεί. Στο στάδιο του / της ……………….. απαντάμε στο ερώτημα πώς θα κάνει αυτά που θα κάνει το σύστημα. 12. Να συμπληρώσετε τις λέξεις: …………………. ενός Π.Σ. ονομάζεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της απόφασης ανάπτυξης και της απόσυρσής του. 13. Βασιζόμενοι στο παράδειγμα της § 8.4 να συνδέσετε τα περιεχόμενα της πρώτης στήλης με αυτά της δεύτερης έλεγχος | | δέκα προσωπικοί υπολογιστές ανάλυση απαιτήσεων | | πρόγραμμα αναβάθμισης σχεδιασμός | | εκτύπωση στοιχείων προσωπικού συντήρηση | | λάθος πράξεις 14. Ο άνθρωπος, το υλικό, οι ………………., το λογισμικό και τα ………………. είναι τα 5 βασικά στοιχεία ενός Π.Σ. 15. Η διόρθωση των λαθών ενός Π.Σ μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στη φάση του / της ………………. είτε στη φάση του / της ……………….. 16. Τι είναι κύκλος ζωής δεδομένων; 17. Περιγράψτε παραδείγματα Π.Σ.
Γλωσσάριο Κύκλος ζωής Πληροφοριακού Συστήματος: Το χρονικό διάστημα μεταξύ της απόφασης δημιουργίας και της απόσυρσης ενός Πληροφοριακού Συστήματος. Πληροφοριακό Σύστημα: Ένα οργανωμένο σύνολο 5 αλληλεπιδρώντων στοιχείων -άνθρωποι, δεδομένα, διαδικασίες, λογισμικό, υλικό- το οποίο επεξεργάζεται δεδομένα και παράγει πληροφορίες. Σύστημα: Ένας αριθμός από στοιχεία που βρίσκονται σε: α) Αλληλεξάρτηση β) Αλληλοσυσχέτιση γ) Συναλλαγή. Φάσεις κύκλου ζωής Π.Σ.: α) η Διερευνητική μελέτη β) η Μελέτη Σκοπιμότητας γ) η Ανάλυση Απαιτήσεων δ) ο Σχεδιασμός ε) η Υλοποίηση - Κωδικοποίηση στ) ο Έλεγχος ζ) η Παράδοση και η) η Εγκατάσταση - Λειτουργία. Ενδιαφέρουσες και χρήσιμες διευθύνσεις του Διαδικτύου http://www.isworld.org Πληθώρα πληροφοριών μέσω υπερσυνδέσμων σε σελίδες όπου παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τα Πληροφοριακά Συστήματα και την τεχνολογία των Υπολογιστών. http://www.brint.com Τοποθεσία με μεγάλη ποικιλία επιστημονικών εργασιών καθώς και πληθώρα υπερσυνδέσμων σε γνωστά περιοδικά του χώρου. http://www.onlineinc.com/onlinemag On-line περιοδικό με αποκλειστική θεματολογία τα Πληροφοριακά Συστήματα. http://www.isaca.org Τοποθεσία του οργανισμού ISACA στο Διαδίκτυο που ασχολείται με την ανάπτυξη και την ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων. http://www.colorado.edu/infs/jcb/class/syll4130.html Χρήσιμες πληροφορίες από το πανεπιστήμιο του Colorado στις Η.Π.Α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παρουσιάσεις των μαθημάτων που σχετίζονται με τα Πληροφοριακά Συστήματα. http://www.cbs.curtin.edu.au/corp/unitout/is/index.html Χρήσιμο υλικό από τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Curtin. Βιβλιογραφία Ε. Κιουντουζής, Μεθοδολογίες Ανάλυσης και Σχεδιασμού Πληροφοριακών Συστημάτων, Εκδόσεις Ε. ΜΠΕΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ, 1997 Πανεπιστημιακό σύγγραμμα, ευανάγνωστο και καλά ενημερωμένο. Παρουσιάζει τα ζητήματα ανάπτυξης των Π.Σ. Ε. Σκορδαλάκης, Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού, Εκδόσεις ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, ΑΘΗΝΑ, 1991 Πανεπιστημιακό σύγγραμμα, που αναφέρεται σε ζητήματα ανάπτυξης λογισμικού. Ε. Γιακουμάκης, Τεχνολογία Λογισμικού, Εκδόσεις Α. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΗΝΑ. 1994 Πανεπιστημιακό σύγγραμμα, που αναφέρεται σε ζητήματα ανάπτυξης λογισμικού. L. Long, N. Long, Introduction to Computers and Information Systems, Εκδόσεις Prentice Hall, 1996 Εισαγωγή στους Υπολογιστές και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Σχετίζεται τόσο με το κεφάλαιο που αναπτύξαμε όσο και με γενικότερα θέματα της τεχνολογίας των υπολογιστών. P. Harmon, D.King, Expert Systems, Εκδόσεις John Willey and Sons 1985 Εισαγωγή στα Έμπειρα Συστήματα. Ε. Κιουντουζή, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Εκδόσεις Ε. ΜΠΕΝΟΥ, Αθήνα, 1993 Πλήρες πανεπιστημιακό σύγγραμμα με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων. Καλύπτει πληθώρα θεμάτων.