Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

7.3.7 Εξάρτηση των γλωσσών από το σκοπό

Οι διάφορες γλώσσες ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν, ή ακριβέστερα σύμφωνα με το σκοπό για τον οποίο αρχικά σχεδιάστηκαν, χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες, στις ειδικού και στις γενικού σκοπού γλώσσες.

Γλώσσες ειδικού σκοπού

Στην κατηγορία των γλωσσών ειδικού σκοπού ανήκουν εκείνες οι οποίες είναι προσανατολισμένες σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών.

Για παράδειγμα: - Η COBOL είναι προσανατολισμένη στην επίλυση εμπορικών προβλημάτων. Αυτή η κατηγορία προβλημάτων χαρακτηρίζεται από την αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων με σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις αριθμητικών πράξεων. Ως αποτέλεσμα η COBOL δίνει μεγάλη βαρύτητα στα θέματα περιγραφής και αποθήκευσης δεδομένων, ενώ μειονεκτεί στο θέμα της αποδοτικής εκτέλεσης μεγάλου αριθμού αριθμητικών πράξεων. - Η FORTRAN είναι προσανατολισμένη στις επιστημονικές εφαρμογές, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η ταχύτητα εκτέλεσης μεγάλου πλήθους αριθμητικών πράξεων πάνω σε μικρό σχετικά όγκο δεδομένων. - Η LISP είναι προσανατολισμένη στη διαχείριση συμβόλων, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Γλώσσες γενικού σκοπού

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή στην οποία ανήκουν οι γλώσσες γενικού σκοπού, περιλαμβάνει γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές περιοχές εφαρμογών με εξίσου καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τέτοιες γλώσσες είναι η C και η Java.

Το γεγονός ότι κατατάσσουμε μια γλώσσα στην κατηγορία γλωσσών ειδικού σκοπού δε σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ένα τομέα προβλημάτων, αλλά ότι συνηθίζεται να χρησιμοποιείται και είναι προσανατολισμένη προς κάποιο τομέα.