"Institute of Educational Policy" Books
Επιστημονικές εφαρμογές
Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται εφαρμογές που καλύπτουν τις ανάγκες διαφόρων επιστημονικών δραστηριοτήτων.
Στατιστική ανάλυση δεδομένων Οι δυνατότητες στατιστικής επεξεργασίας που διαθέτουν τα λογιστικά φύλλα είναι πολύ περιορισμένες και δεν μπορούν να καλύψουν επιστημονικές έρευνες και άλλες εργασίες που απαιτούν εκτεταμένη και πολύπλευρη στατιστική ανάλυση. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται προγράμματα, τα οποία εκτός από τις ενσωματωμένες συναρτήσεις διαθέτουν και προγραμματιζόμενες διαδικασίες και επιτρέπουν οποιουδήποτε τύπου στατιστική ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Η χρησιμοποίηση αυτών των προγραμμάτων δεν είναι απλή, χρειάζεται προηγουμένως εκμάθηση αλλά και θεωρητικές γνώσεις ανάλυσης δεδομένων και στατιστικής, που είναι κλάδοι των Μαθηματικών. Το λογισμικό αυτών των εφαρμογών κυκλοφορεί και για μεγάλα συστήματα αλλά και για μικροϋπολογιστές.
Γνωστά προγράμματα για στατιστική ανάλυση δεδομένων που έχουν εκδόσεις και για μικροϋπολογιστές είναι το SPSS, το SPAD-N, κ.ά.
Μοντελοποίηση φαινομένων - Προσομοίωση Η επιστημονική έρευνα διεξάγεται σε ένα μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια μοντέλων, αναπαραστάσεων δηλαδή της πραγματικότητας, με τρόπο ώστε να μπορεί να μελετηθεί η συμπεριφορά των φαινομένων, των αντικειμένων ή των καταστάσεων που εξετάζονται.
Η μοντελοποίηση με υπολογιστή πραγματοποιείται με τη βοήθεια μαθηματικών τύπων. Υπάρχουν μοντέλα απλά, που δημιουργούμε μόνοι μας -συνήθως με τη βοήθεια λογιστικών φύλλων ή μιας γλώσσας προγραμματισμού- και άλλα περισσότερο πολύπλοκα, που αποτελούν εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού για τη μελέτη φαινομένων.
Το κύριο πλεονέκτημα της μοντελοποίησης είναι ότι μας επιτρέπει να πειραματιστούμε, να εξετάσουμε τη συμπεριφορά του μοντέλου, να δοκιμάσουμε στρατηγικές και να προβλέψουμε αντίστοιχες καταστάσεις για την πραγματικότητα. Πρέπει, βεβαίως, να λαμβάνουμε υπόψη ότι η αναπαράσταση της πραγματικότητας δεν ταυτίζεται με την ίδια την πραγματικότητα και να προσαρμόζουμε κατάλληλα τα συμπεράσματα που εξάγονται.
Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν μεταξύ άλλων: - το λογισμικό για τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων CAD/CAM, των κινούμενων γραφικών, κλπ. - το λογισμικό για τη μελέτη μαθηματικών προβλημάτων (MATHEMATICA, κ.ά.) - το λογισμικό για τη μελέτη φαινομένων που εξετάζονται από διάφορους επιστημονικούς και τεχνικούς κλάδους (μετεωρολογία, υδροδυναμική, αεροδυναμική, πολεοδομία, οικονομία, μεταφορές, διοίκηση, κ.ά.).
Όταν η μοντελοποίηση δεν περιορίζεται σε μαθηματικές μόνο σχέσεις, αλλά συνοδεύεται και από φυσική ή εικονική αναπαράσταση του μοντέλου, τότε λέμε ότι έχουμε προσομοίωση της πραγματικότητας. Η προσομοίωση έχει πολλές εφαρμογές ιδίως στην εκπαίδευση, όπως θα δούμε στα επόμενα.