Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5.3.2 Τύποι μικροϋπολογιστών

Ανάλογα με το σχήμα τους, οι μικροϋπολογιστές διακρίνονται σε τρεις τύπους: - γραφείου (επιτραπέζιοι υπολογιστές) - πύργου (υπολογιστές δαπέδου) - και φορητούς. Οι φορητοί μικροϋπολογιστές, που δεν υστερούν καθόλου σε υπολογιστική ισχύ, έχουν μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια, έχουν όμως ακριβότερο κόστος. Λόγω του περιορισμού στις διαστάσεις έχουν μονάδα δίσκου μικρών διαστάσεων αλλά με αντοχή στους κραδασμούς, συνεπτυγμένο πληκτρολόγιο (μερικά πλήκτρα έχουν πολλαπλές λειτουργίες) και ως ποντίκι χρησιμοποιούν συνήθως ιχνόσφαιρα (trackball) ή άλλη συσκευή κατάδειξης.

Οι οθόνες των φορητών μικροϋπολογιστών είναι επίπεδες υγρών κρυστάλλων (LCD/Liquid Crystal Display), με κύριο πλεονέκτημα το μικρό όγκο.

Τέλος, οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (PDA - Personal Digital Assistant) είναι μινιατούρες υπολογιστών, που χωράνε σε μια παλάμη και κατακτούν συνέχεια έδαφος.

Οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί δεν περιορίζονται μόνο σε αριθμητικούς υπολογισμούς, όπως τα γνωστά κομπιουτεράκια (calculators). Με κατάλληλο λογισμικό εκτελούν χρέη γραμματέως, εξυπηρετούν στην οργάνωση του χρόνου και των ραντεβού, χρησιμεύουν ως εγκυκλοπαίδεια - λεξικό, αλλά και ως επιστημονικός σύμβουλος για το γιατρό, το δικηγόρο, κλπ., αρκεί να είναι εφοδιασμένοι με τις κατάλληλες βάσεις γνώσης. Κυρίως, όμως, η δυνατότητα των υπολογιστών παλάμης να συνδέονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, τους καθιστά ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημά του. Μια τέτοια μινιατούρα έχει πολύ μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μοντέλο φορητού της Hewlett Packard