Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5.2.2 Πεδία εφαρμογών και εξέλιξη των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων

Οι Μεγάλοι υπολογιστές είναι τα πρώτα συστήματα που κατασκευάστηκαν για μεγάλες απαιτήσεις στις αρχές της δεκαετίας του '50. Είναι συστήματα πολλών χρηστών (multiuser), με πολλά τερματικά. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε οργανισμούς, σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, σε ερευνητικά κέντρα, κ.ά. Αυτοί που κυκλοφορούν σήμερα διαθέτουν πολλούς επεξεργαστές, οι οποίοι μπορούν να εργάζονται παράλληλα, αυξάνοντας την υπολογιστική ισχύ του συστήματος. Το μέγεθός τους εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Η κύρια μνήμη, η ΚΜΕ και οι αποθηκευτικές μονάδες καταλαμβάνουν μεγάλη επιφάνεια. Για τη λειτουργία τους χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις σε κλιματιζόμενους χώρους, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος παρά μόνο στην ομάδα των ειδικών που έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους. Το κόστος κατασκευής τους είναι πολύ μεγάλο. Ακριβά κοστίζει επίσης και η ανάπτυξη του λογισμικού που χρησιμοποιούν καθώς και η συντήρησή του.

Οι Μεσαίοι υπολογιστές δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '60, για να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων που αυξάνονταν συνεχώς, αλλά και τις ανάγκες της διαστημικής βιομηχανίας, με υπολογιστές ισχυρούς, μικρούς σε μέγεθος και χαμηλού βάρους. Με τη διαρκή αύξηση των δυνατοτήτων τους, σήμερα είναι εφάμιλλοι των μεγάλων συστημάτων σε πολλές κατηγορίες εφαρμογών. Τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές αυτής της κατηγορίας υποστηρίζουν πολυδιεργασία (multitasking), εκτέλεση δηλαδή, περισσοτέρων από ένα προγραμμάτων ταυτόχρονα. Οι Υπερυπολογιστές είναι οι πιο ακριβοί και ισχυροί. Η υπολογιστική τους ισχύς κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες MIPS. Δεν είναι γενικής χρήσης συστήματα, όπως οι μεγάλοι υπολογιστές, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για ειδικά προβλήματα. Διαθέτουν πολλούς παράλληλους επεξεργαστές. Οι πολυάριθμες ΚΜΕ μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλο πλήθος λειτουργιών ταυτόχρονα. Κατά συνέπεια, μπορούν να επεξεργαστούν δεδομένα από χιλιάδες, ακόμα και δεκάδες χιλιάδων τερματικά ή απομακρυσμένους υπολογιστές. Χρησιμοποιούνται κυρίως: - από μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς για επιστημονικές εφαρμογές, πυρηνικές έρευνες, διαστημικά προγράμματα, προσομοιώσεις φαινομένων, κ.ά. - από στρατιωτικές υπηρεσίες, για την προσομοίωση πολεμικών σεναρίων - από τη βιομηχανία για το σχεδιασμό αεροσκαφών και άλλων μέσων μεταφοράς (τρένων, σκαφών, αυτοκινήτων, κλπ.) - από εταιρείες πετρελαίου για την ανάλυση πετρωμάτων και δειγματικών λήψεων κοιτασμάτων - από μετεωρολογικούς σταθμούς και υπηρεσίες για τις καιρικές προβλέψεις, τις κλιματολογικές έρευνες, σεισμικές αναλύσεις, κλπ. - από κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα υπουργεία, οι στατιστικές υπηρεσίες, κ.ά. Όλες αυτές οι εφαρμογές απαιτούν γρήγορη ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Για την πρόβλεψη του καιρού, για παράδειγμα, αναλύεται τεράστιος όγκος δεδομένων από δορυφορικούς και εκατοντάδες επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς.

VAX 7000 systems στην κατηγορία των μεσαίων υπολογιστών

HITACHΙ SR2201 Κορυφαίο μοντέλο, στην κατηγορία των υπερυπολογιστών: Παράλληλη επεξεργασία, τεχνολογία RISC, δυνατότητα για περισσότερες από 600 δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής. Μπορεί να έχει περισσότερους από 32 και μέχρι 2048 επεξεργαστές

CRAY - 1 Ο πρώτος υπερυπολογιστής (1976)

Το φαινόμενο EL NINIO