Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

4.2.1 Σταθμοί στην εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων

Όπως συνέβη με το υλικό, έτσι και στην εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων μπορούμε να διακρίνουμε γενιές. Οι πρώτοι υπολογιστές της δεκαετίας του 1940 δεν διέθεταν λειτουργικό σύστημα. Ο χρήστης έδινε εντολές στο υπολογιστικό σύστημα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα μηχανής. Έτσι, παρά το οξύμωρο σχήμα, αναφερόμαστε στα λειτουργικά μηδενικής γενιάς.

Τα λειτουργικά συστήματα (Λ.Σ.) άρχισαν να αναπτύσσονται τη δεκαετία του 1950, οπότε συναντάμε τα ΛΣ πρώτης γενιάς, ενώ στην εποχή μας χρησιμοποιούμε ΛΣ τέταρτης γενιάς. Τα σημαντικά στάδια στην εξέλιξη των ΛΣ από την πρώτη μέχρι την τέταρτη γενιά είναι:

α) Η ομαδική επεξεργασία (batch processing), κατά τη δεκαετία του 1950. Ο χρήστης δίνει στον υπολογιστή μια ομάδα αιτημάτων και ο υπολογιστής τα επεξεργάζεται και τα εκτελεί το ένα μετά το άλλο. Για να διατυπώσει ο χρήστης αναλυτικότερες απαιτήσεις, χρησιμοποιεί μια ειδική γλώσσα, τη γλώσσα ελέγχου εργασιών (job control language).

β) Ο πολυπρογραμματισμός (multiprogramming), κατά τη δεκαετία του 1960. Ένας ή πολλοί χρήστες, διατυπώνουν ταυτόχρονα πολλά αιτήματα. Το Λ.Σ. επιλέγει τη σειρά εκτέλεσης, έτσι ώστε να αξιοποιείται αποδοτικά το σύστημα και διαφορετικοί χρήστες να χρησιμοποιούν διαφορετικές συσκευές του υπολογιστή "ταυτόχρονα". Ο πολυπρογραμματισμός είναι μια προσπάθεια να αυξηθεί η χρήση της ΚΜΕ, με στόχο να υπάρχει πάντα κάποια εργασία προς εκτέλεση.

γ) Ο καταμερισμός χρόνου (time sharing), κατά τη δεκαετία του 1970. Στην περίπτωση που πολλοί χρήστες πρέπει να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, ο υπολογιστής καταμερίζει το χρόνο ανά χρήστη -συνήθως 10 msec ανά χρήστη- και έτσι ικανοποιεί όλους τους χρήστες "συγχρόνως". Τα συστήματα αυτά καλούνται συστήματα καταμερισμού χρόνου.

δ) Η κατανεμημένη επεξεργασία (distributed processing), κατά τη δεκαετία του 1990. Με την ανάπτυξη συστημάτων που διαθέτουν πολλούς επεξεργαστές και την ανάπτυξη των δικτύων, προέκυψε η ανάγκη της κατανεμημένης επεξεργασίας. Ένα αίτημα ή μια ομάδα αιτημάτων αναλύεται σε ένα σύνολο επεξεργασιών (process), εκ των οποίων κάθε επιμέρους επεξεργασία είναι δυνατόν να εκτελείται σε διαφορετικούς υπολογιστές ή και σε διαφορετικούς επεξεργαστές του ίδιου υπολογιστή που επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους.

-ΛΣ ομαδικής επεξεργασίας -ΛΣ πολυπρογραμματισμού -ΛΣ καταμερισμού χρόνου -ΛΣ κατανεμημένης επεξεργασίας