Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

3.3.6 Μόντεμ

Το μόντεμ (Modem - Modulator Demodulator) είναι μια περιφερειακή μονάδα που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε δύο ή περισσότερους υπολογιστές μεταξύ τους μέσω του κοινού τηλεφωνικού δικτύου. Με τη δυνατότητα αυτή ο υπολογιστής καθίσταται ικανός να ανταλλάξει δεδομένα με άλλους απομακρυσμένους υπολογιστές, να αντλήσει πληροφορίες από βάσεις δεδομένων ή να δώσει εντολές προς απομακρυσμένες συσκευές να εκτελέσουν κάποια εργασία.

Τα μόντεμ μεταφράζουν τα ψηφιακά σήματα που δίνει στην έξοδό του ένας υπολογιστής -λογικές καταστάσεις 0 και 1- σε αναλογικά σήματα που μπορούν να μεταφερθούν μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Στην πλευρά του δέκτη εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία, μετατρέποντας τα αναλογικά σήματα σε ψηφιακά.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των μόντεμ είναι η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων που επιτυγχάνουν και η οποία μετριέται σε bit ανά δευτερόλεπτο (bit per second-bps). Ένα άλλο χαρακτηριστικό των μόντεμ είναι τα πρωτόκολλα διόρθωσης λαθών και συμπίεσης δεδομένων που διαθέτουν. Πρόκειται για προγράμματα που είναι ενσωματωμένα στα μόντεμ και αφενός ελέγχουν την ύπαρξη πιθανών λαθών που δημιουργήθηκαν κατά τη μετάδοση μέσω του τηλεφωνικού δικτύου, αφετέρου χρησιμοποιούν κατάλληλες τεχνικές συμπίεσης, ώστε να βελτιώνεται η ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων.

Σήμερα, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) έχει συντάξει πρότυπες προδιαγραφές για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μόντεμ. Ένα πρόσφατο τέτοιο πρότυπο είναι το V.90. Το V.90 εξασφαλίζει λήψη δεδομένων στα 56 Κbps. και μεταφορά δεδομένων στα 33,6 Κbps. Η μεταφορά των δεδομένων ακολουθεί την ίδια δομή με τον προκάτοχο του V.90, το V.34+.