Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εστιακά σημεία του φακού

Οι φακοί του σχήματος Σ-22 (α,β) είναι συγκλίνοντες, δηλαδή όταν διέρχεται από αυτούς μία παράλληλη δέσμη ακτίνων, αυτές συγκλίνουν σε ένα σημείο F2 (σχήμα α). Ομοίως οι ακτίνες που ξεκινούν από το σημείο F1 εξέρχονται από το φακό ως δέσμη παράλληλων ακτίνων (σχήμα β). Τα σημεία F1 και F2 βρίσκονται στον κύριο άξονα του φακού και ονομάζονται κύρια εστιακά σημεία. Η απόσταση f από το κέντρο του φακού ονομάζεται εστιακή απόσταση.

Όπως γίνεται φανερό από το σχήμα Σ-22, εκτρέπονται από την αρχική τους πορεία όλες οι ακτίνες, εκτός από αυτές που διέρχονται από το οπτικό κέντρο του φακού. Η απόσταση μεταξύ των ακτίνων σχεδιάστηκε Α μεγάλη, για να γίνει πιο αισθητό το φαινόμενο.

Η παράλληλη δέσμη που προσπίπτει στο φακό του σχήματος Σ-22α δίνει πραγματικό είδωλο, η εστιακή του απόσταση f είναι θετική και ο φακός ονομάζεται θετικός φακός.

Το αντίθετο συμβαίνει με τον αποκλίνοντα φακό (σχήμα Σ-22γ). Τα εστιακά σημεία είναι η τομή των προεκτάσεων των ακτίνων και έχουν αντίστροφη διάταξη σε σχέση με τους συγκλίνοντες φακούς. Η αριθμητική τιμή της εστιακής απόστασης είναι αρνητική και ο φακός ονομάζεται αρνητικός φακός.