Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γραφική μέθοδος για την εύρεση ειδώλου από σφαιρικά κάτοπτρα

Παρακάτω παραθέτουμε μια γραφική μέθοδο που πιστεύουμε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίζετε απλά τη θέση και το είδος ενός ειδώλου. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, ο προσδιορισμός του ειδώλου βασίζεται στη σχεδίαση τεσσάρων ακτίνων, οι οποίες με καλή προσέγγιση περνούν από το ίδιο σημείο. Οι ακτίνες αυτές ονομάζονται κύριες ακτίνες. Στην πράξη θα διαπιστώσετε ότι αρκούν μόνο δύο από τις τέσσερις κύριες ακτίνες για τον προσδιορισμό της θέσης του ειδώλου.

• Μία ακτίνα παράλληλη προς τον οπτικό άξονα, μετά από ανάκλαση σε κοίλο κάτοπτρο, διέρχεται πάντα από το εστιακό σημείο F. Προκειμένου για κυρτό κάτοπτρο παίρνουμε την προέκταση της ανακλώμενης ακτίνας. • Μία ακτίνα που διέρχεται από το εστιακό σημείο ανακλάται παράλληλα προς τον οπτικό άξονα για κοίλο κάτοπτρο, ενώ για κυρτό κάτοπτρο ανακλάται η προέκτασή της. • Μία ακτίνα που διέρχεται από το κέντρο καμπυλότητας C ακολουθεί ανακλώμενη την ίδια πορεία. • Μία ακτίνα που συναντά την κορυφή V ανακλάται υπό γωνία ίση με την προσπίπτουσα ως προς τον οπτικό άξονα.

Σ-18 (β)

Σ-19 Γεωμετρικός προσδιορισμός ειδώλου από αντικείμενο που βρίσκεται σε διαφορετικές θέσεις. Έχουν χρησιμοποιηθεί οι δύο από τις τέσσερις κύριες ακτίνες. (α) Το αντικείμενο βρίσκεται στο κέντρο καμπυλότητας, άρα s=s. (β) Το αντικείμενο βρίσκεται στην εστιακή απόσταση, οπότε προκύπτει s=-. (γ) Το αντικείμενο βρίσκεται μεταξύ των F και V, οι ανακλώμενες ακτίνες συναντώνται στις προεκτάσεις τους και το είδωλο προκύπτει φανταστικό, άρα s