Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Αυτό που θα μας απασχολήσει στο παράρτημα της Γεωμετρικής Οπτικής είναι η έννοια του ειδώλου. Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε με λίγα λόγια, όσο αυτό είναι δυνατόν, τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται το είδωλο ενός αντικειμένου, τον προσδιορισμό της θέσης του και των γεωμετρικών του στοιχείων στο επίπεδο. Από τη φωτεινή πηγή P των παρακάτω σχημάτων (Σ-8, Σ-9) πηγάζουν αρκετές ακτίνες, οι οποίες ανακλώνται στο επίπεδο κάτοπτρο, σύμφωνα με το νόμο της ανάκλασης, και φαίνονται σαν να προέρχονται από την πηγή P. Παρατηρούμε ότι οι προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτίνων συγκλίνουν στο σημείο P. Το P ονομάζεται είδωλο του P.

Σ-8 Οι ακτίνες που φθάνουν στο μάτι, μετά από ανάκλασή τους στο επίπεδο κάτοπτρο, δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από το είδωλο P.

Σ-9 Οι ακτίνες που φθάνουν στο μάτι, μετά από διάθλασή τους στην επίπεδη διαθλαστική επιφάνεια, δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από το είδωλο P. Όταν προέρχονται από πυκνότερο προς αραιότερο μέσο, το P πλησιάζει τη διαθλαστική επιφάνεια, ενώ σε αντίθετη περίπτωση βρίσκεται μακρύτερα.

Σ-10 Το σχήμα αυτό δείχνει τον προσδιορισμό των γεωμετρικών στοιχείων του ειδώλου QP, που σχηματίζεται από επίπεδο κάτοπτρο. Το είδωλο είναι φανταστικό, όρθιο και έχει το ίδιο μέγεθος με το αντικείμενο. Ισχύει: s = - s