Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

- Οι πρώτοι χριστιανικοί ύμνοι έχουν εβραϊκή προέλευση. - Στη συνέχεια γράφονται ύμνοι με θέματα από το Ευαγγέλιο, από τα συγγράμματα των Πατέρων, από ιστορικά γεγονότα, από Συναξάρια και Μαρτυρολόγια. - Το Κοντάκιο εξιστορεί γεγονότα από τη ζωή αγίων προσώπων. Ο Κανόνας έχει δογματικό περιεχόμενο. - Η βυζαντινή μουσική έχει οκτώ ήχους και είναι φωνητική.

ΚΕΙΜΕΝΑ Μετάφραση Προοίμιον Η Παναγία σήμερα στον κόσμο φέρνει ως άνθρωπο τον Άκτιστο Θεό, και η γη το Σπήλαιο στον Απροσπέλαστο παρέχει? άγγελοι με τους βοσκούς δοξολογούνε και μάγοι έρχονται στο δρόμο με τ' αστέρι? αφού για χάρη μας γεννήθηκε Νέο Παιδί, ο Άχρονος Θεός. Οίκος Η Βηθλεέμ άνοιξε τον Παράδεισο, ελάτε να δούμε? την απόλαυση κρυμμένη βρήκαμε, ελάτε να Πάρουμε του παραδείσου τα δώρα, μέσα στο Σπήλαιο? εκεί φανερώθηκε δέντρο Υπερφυσικό, που προσφέρει άφεση, εκεί μέσα ευρέθηκε πηγάδι αχειροποίητο, απ' όπου ο Δαβίδ παλιά επιθύμησε να πιεί? εκεί μέσα βρίσκεται Κόρη που εγέννησε Βρέφος και σταμάτησεν αμέσως τη δίψα του Αδάμ και του Δαβίδ, για τούτο προς το Σπήλαιο ας τρέξουμε, εκεί που εγεννήθη Νέο Παιδί, ο Άχρονος Θεός. (Ρωμανού Μελωδού, Ύμνοι, απόδοση στα νέα ελληνικά Αρχιμ. Ανανίας Κουστένης, εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2003. Μεταγραφή σε μονοτονικό).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Τι είναι το Κοντάκιο και τι είναι ο Κανόνας; 2. Γιατί στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική δε χρησιμοποιούμε μουσικά όργανα; 3. Από πού αντλούν τα θέματά τους οι εκκλησιαστικοί ύμνοι; 4. Να διαβάσετε στην τάξη τους ύμνους της ενότητας και να εντοπίσετε τις βασικές χριστιανικές αλήθειες που κρύβονται σ' αυτούς.