"Institute of Educational Policy" Books
Οι ελπίδες των χριστιανών για το Μεσσία όλου του κόσμου
Στα φετινά μαθήματα ξεκαθαρίσαμε ότι και οι χριστιανοί αναγνωρίζουν πως τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης μιλούν για το Μεσσία. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Μεσσία χαρακτηριστικά κοσμικού βασιλιά, εθνικού ήρωα ή πολιτικού ηγεμόνα. Αντίθετα, θεωρεί ότι τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης μιλούν για τον απεσταλμένο του Θεού, που θα ιδρύσει μια βασιλεία η οποία «δεν είναι αυτού του κόσμου». Μιλούν για ένα Μεσσία που δεν έρχεται στον κόσμο αποκλειστικά για κάποια έθνη, αλλά που θα γίνει ο ίδιος φως για όλα τα έθνη. Για τον Υιό του Θεού που θα πάθει πολλά για να ανοίξει τα μάτια των ανθρώπων. Σε πολλές προφητείες και αφηγήσεις συναντήσαμε αναφορές και προεικονίσεις για το πρόσωπο αυτού του Μεσσία. Σε κάποιες προφητείες του βιβλίου του Ησαΐα, στις οποίες περιγράφονται τα πάθη του, η Εκκλησία βρίσκει ιδιαίτερη σημασία. Εκεί διαβάζουμε:
Τα νώτα μου έδωσα να μαστιγωθούν τα σαγόνια μου να ραπιστούν* και δεν έκρυψα το πρόσωπό μου από ντροπή για τα φτυσίματα. Ο Κύριος με βοήθησε και γι' αυτό δεν υποχώρησα, αλλά κράτησα σταθερά το πρόσωπό μου…
Αυτός όμως παίρνει πάνω του τις αμαρτίες μας και πονάει για μας… Όλοι πλανηθήκαμε όπως τα πρόβατα, ο καθένας πλανήθηκε στο δρόμο του… Αυτός όμως παρά τις κακώσεις δεν άνοιξε το στόμα του. Σαν πρόβατο οδηγήθηκε στη σφαγή και όπως το άφωνο αρνί μπροστά σ' αυτόν που το κουρεύει…
Για το Μεσσία Χριστό οι χριστιανοί ψάλλουν στον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης: Έρχεται με τη θέλησή του να σφαγιαστεί, Αυτός που ο Ησαΐας ονόμασε Αμνό. Προσφέρει την πλάτη του στο μαστίγιο, τα σαγόνια του στα χτυπήματα. Μπρος στα φτυσίματα της ντροπής ατάραχο κράτησε το πρόσωπό του. Σε θάνατο καταδικάζεται εξευτελιστικό, ο αναμάρτητος. Όλα τα υπομένει με τη θέλησή του, για να προσφέρει σ' όλους δώρο τη νίκη πάνω στο θάνατο.