"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

Το κακό στο σύγχρονο κόσμο

Οι οικολογικές ισορροπίες του πλανήτη μας έχουν γίνει εξαιρετικά ασταθείς λόγω της μεγάλης βιομηχανικής μόλυνσης που προκαλούν οι χώρες του βορρά, αλλά και λόγω της μεγάλης φτώχιας των χωρών του νότου. Για παράδειγμα, το 20% των δέντρων που κόβεται στον τρίτο κόσμο προορίζεται για τις ανάγκες των πλούσιων χωρών. Έτσι τα τροπικά δάση χάνουν κάθε χρόνο 1,5-2% της επιφάνειάς τους. Όμως τα τροπικά δάση δίνουν καταφύγιο στο 70% των γνωστών ειδών ζωής του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο 6.000 περίπου ζωικά είδη να εξαφανίζονται για πάντα.

Οι φωτιές, που δυστυχώς πληθαίνουν, φορτώνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Όμως τώρα πια τα δέντρα δεν είναι αρκετά για να το απορροφήσουν και να την καθαρίσουν.

Ο κόσμος πνίγεται κάτω από τα απορρίμματα. Κάθε χρόνο σ' όλη τη γη δημιουργούνται πάνω από 2 δισεκατομμύρια τόνοι στερεά βιομηχανικά κατάλοιπα και 350 εκατομμύρια τόνοι επικίνδυνα απόβλητα, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε 7.000 τόνους πυρηνικών προϊόντων, που εξακολουθούμε να μην ξέρουμε πώς να τα ξεφορτωθούμε. Και το τραγικό είναι ότι, ενώ οι πλούσιες χώρες απολαμβάνουν τα θετικά της τεχνολογικής ανάπτυξης, ξεφορτώνονται τα επικίνδυνα απόβλητα στις φτωχές χώρες με τους ανυποψίαστους ακόμη πληθυσμούς.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν αναπτύσσονται πια στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά στο εργοστάσιο. Έτσι και τα χορτοφάγα ζώα μετατράπηκαν από τον άνθρωπο σε σαρκοφάγα. Αποτέλεσμα: η εμφάνιση ασθενειών, όπως η «νόσος των τρελών αγελάδων», που προκάλεσε μεγάλο φόβο για την Ευρώπη.