"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

Η απόλυτη κλίμακα θερμοκρασιών.

Εκτός από την κλίμακα Κέλσιου υπάρχει επίσης και η απόλυτη κλίμακα θερμοκρασιών. Η δημιουργία της βασίζεται στο ότι τίποτε δεν μπορεί να ψυχθεί σε θερμοκρασία μικρότερη από -273 °C. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες αντιστοίχησαν στους -273 °C το μηδέν μιας νέας κλίμακας θερμοκρασιών. Επειδή αυτή η κλίμακα δεν στηρίζεται σε κάποιο αυθαίρετο σημείο αναφοράς, αλλά στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία των φυσικών σωμάτων, ονομάζεται απόλυτη κλίμακα ή κλίμακα Κέλβιν. Το μηδέν αυτής της κλίμακας ονομάζεται απόλυτο μηδέν. Η κλίμακα Κέλβιν έχει μόνο θετικές τιμές.

Πολλοί επιστήμονες μετρούν τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας την κλίμακα Κέλβιν. Ο "βαθμός" της είναι το Κέλβιν και συμβολίζεται με Κ. Μεταβολή θερμοκρασίας κατά ένα κέλβιν είναι ίση με μεταβολή θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου.

Για να μετατρέψουμε του βαθμούς Κελσίου βαθμούς Κέλβιν χρησιμοποιούμε την αριθμητική σχέση : θερμοκρασία σε βαθμούς κέλβιν = θερμοκρασία σε βαθμούς κελσίου + 273 (Εικ. 2.4)

Έτσι η θερμοκρασία που λιώνει ο πάγος είναι 273 Κ και η θερμοκρασία που βράζει το νερό 373 Κ.

Στο Σύμπαν το εύρος των θερμοκρασιών είναι τεράστιο (Εικ 2.5). Θερμοκρασίες που αγγίζουν το απόλυτο μηδέν, υπάρχουν στα πέρατα του διαστήματος και επιτυγχάνονται με τεχνητά μέσα στα γήινα επιστημονικά εργαστήρια. Θερμοκρασίες 20.000.000 Κ υπάρχουν στο εσωτερικό των αστέρων όπως στον Ήλιο.

Στη Γη η μικρότερη θερμοκρασία αέρα που έχει παρατηρηθεί είναι 184 Κ (-89° C) και η μεγαλύτερη 332 Κ (59° C).

Εικόνα 2.4 Αντιστοιχία μεταξύ της κλίμακας Κελσίου και της κλίμακας Κέλβιν.

Ενδοαστρικός χώρος Ανθρώπινο σώμα Επιφάνεια του ήλιου Ατομική βόμβα Φωτιά Κέντρο του ήλιου Εκρήξεις Supernova Η χαμηλώτερη θερμοκρασία Υγρό Ήλιο Υπεραγωγιμότητα στο εργαστήριο Έμβιοι οργανισμοί Η ύλη υπάρχει σαν Ουδέτερα άτομα Πυρήνες Ο κόσμος μας και οι θερμοκρασίες του (σε βαθμούς Kelvin) Εικόνα 2.5