Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

4.1-3 Εφαρμογές και παραδείγματα

Παράδειγμα (Τεχνική εφαρμογή):

Μηχανισμός που μετατρέπει μία ομαλή κυκλική κίνηση σε άλλη, η οποία είναι Α.Α.Τ.

Στο μηχανισμό που εικονίζεται στην Εικόνα 32 βλέπετε ότι ο πίρος που είναι στερεωμένος κάθετα πάνω στον κυκλικό δίσκο μπορεί να περιστρέφεται ομαλά κυκλικά μαζί με αυτόν με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού κινητήρα, στο ρότορα του οποίου είναι προσαρμοσμένο το σύστημα κυκλικός δίσκος-πίρος.

Ο πίρος έχει τη δυνατότητα να κινείται πάνω-κάτω σε σχέση με το ορθογώνιο πλαίσιο, το οποίο όμως κινείται παλινδρομικά, αριστερά - δεξιά.

Η κίνηση, αριστερά δεξιά, του σημείου Μ και ολόκληρου του εμβόλου Μ' Ν, σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει προηγουμένως θα είναι απλή αρμονική ταλάντωση.

Η κίνηση του σημείου Ν (ίδια με αυτήν του Μ') είναι η κίνηση που μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε, έχει γωνιακή συχνότητα ω, ίδια με τη γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του ρότορα και πλάτος όσο το μισό της διαδρομής, πάνω-κάτω, του σημείου Μ' (δηλαδή την R - d, όπου R, η ακτίνα του κυκλικού δίσκου και η απόσταση του άξονα του πίρου από την περιφέρεια του κυκλικού δίσκου).

Τέτοιοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται στην πράξη για τη μετατροπή μίας ομαλής κυκλικής κίνησης σε απλή αρμονική ταλάντωση και αντίστροφα.

Εικ. 33