Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επεξεργαστές

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, φτιαγμένος από την IBM, είχε τον επεξεργαστή 8088 της εταιρείας Intel. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Intel κατασκεύαζε ολοένα ισχυρότερους επεξεργαστές (8086, 80286, 80386, …) που χρησιμοποιούνταν για τους προσωπικούς υπολογιστές. Όταν φάνηκε ότι το τμήμα της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών ήταν πλέον πολύ μεγάλο και προσοδοφόρο, τότε και άλλες εταιρείες, όπως η AMD και η Cyrix, άρχισαν να κατασκευάζουν επεξεργαστές «συμβατούς» με αυτούς της Intel. Παρόλες τις δικαστικές προσπάθειες της Intel να διατηρήσει το μονοπώλιό της, επικαλούμενη παραβίαση των ευρεσιτεχνιών από τους ανταγωνιστές της, οι εταιρείες αυτές κατόρθωσαν να μοιραστούν την αγορά των επεξεργαστών. Όμως η Intel εξακολουθεί να διατηρεί ένα τεχνολογικό προβάδισμα δίνοντας κάθε φορά την κατεύθυνση στο σχεδιασμό νέων επεξεργαστών.

Ο Gordon Moore το 1965 έκανε την παρατήρηση ότι περίπου κάθε δύο χρόνια το πλήθος των τρανζίστορ στα ολοκληρωμένα κυκλώματα, η οποία επηρεάζει άμεσα την ισχύ των επεξεργαστών, θα διπλασιάζεται. Μέχρι σήμερα αυτή η πρόβλεψη έχει επαληθευθεί, και καλείται πλέον νόμος του Moore, που πρακτικά μας λέει ότι κάθε δύο χρόνια περίπου η ισχύς των προσωπικών υπολογιστών διπλασιάζεται.

Ο πιο κοινός επεξεργαστής σήμερα είναι ο Pentium της Intel και οι διάφοροι απόγονοί του (Pentium Pro, Pentium II, Celeron, Pentium III κλπ.)