Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συμπέρασμα

Από την προηγούμενη πειραματική δραστηριότητα, και κυρίως από το δεύτερο ερώτημα, διαπιστώνουμε ότι όταν οι δύο γνωστές συχνότητες – f1 - της περιστροφής του πλατό του πικάπ f2 και των περιοδικών αναλαμπών του ηλεκτρονικού στροβοσκοπίου - είναι ίδιες, τότε το σημάδι πάνω στο πλατό φαίνεται ακίνητο.

Αντίστροφα: για μία άγνωστη κίνηση, όταν, φωτίζοντας την περιοδικά στο σκοτάδι με το στροβοσκόπιο, διαπιστώσουμε ότι για κάποια συγκεκριμένη γνωστή συχνότητα του στροβοσκοπίου αυτή εμφανίζεται ως ακινητοποιημένη ή ως περιοδική, τότε η άγνωστη κίνηση είναι περιοδική με περίοδο: α. την ίδια ή υπο-πολλαπλάσιο της περιόδου Τ2 του στροβοσκοπίου, όταν έχουμε (βλ. Εικ. 19) φαινομενική ακινησία, και β. πολλαπλάσιο της Τ2, όταν έχουμε (βλ. Εικ. 20) φαινομενική περιοδική κίνηση διαφορετικής περιόδου από αυτήν του στροβοσκοπίου.

Εικ. 18

Εικ. 19

Εικ. 20

Σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε κατάλληλη συχνότητα στο στροβοσκόπιο, ώστε να πάρουμε φαινομενικά περιοδική κίνηση ή φαινομενική ακινησία, η πραγματική άγνωστη κίνηση δεν είναι περιοδική.