Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακεφαλαίωση

Η εξέλιξη στις τεχνολογίες εκτύπωσης είναι ραγδαία, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις εκτυπώσεις επαγγελματικής ποιότητας. Διακρίνονται δύο είδη εκτυπωτών ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας της εκτύπωσης: εκτυπωτές γραμμής και εκτυπωτές σελίδας.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των εκτυπωτών είναι η ταχύτητα και η ανάλυση εκτύπωσης. Ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται οι εκτυπωτές διακρίνονται σε κρουστικούς εκτυπωτές, εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης και εκτυπωτές laser. Οι κρουστικοί εκτυπωτές τυπώνουν πιέζοντας την μελανοταινία προς το χαρτί, χρησιμοποιώντας πιο συχνά ακίδες (εκτυπωτές ακίδας) ή παλαιότερα έτοιμους χαρακτήρες (εκτυπωτές μαργαρίτας) όπως οι γραφομηχανές. Οι εκτυπωτές μελάνης βασίζονται στην έκχυση μελάνης σε μικροσκοπικές κουκίδες. Αποτελούν την καλύτερη λύση για φθηνές και ποιοτικές έγχρωμες εκτυπώσεις. Οι εκτυπωτές laser παράγουν τις πιο ποιοτικές εκτυπώσεις και λειτουργούν με ηλεκτροστατική φόρτιση του τύμπανου, το οποίο αφού απορροφήσει σε επιλεγμένα σημεία γραφίτη, τον αποτυπώνει στο χαρτί.

Οι σχεδιογράφοι αποτελούν ειδική κατηγορία εκτυπωτών για την απεικόνιση αρχιτεκτονικών, μηχανολογικών και άλλων σχεδίων μεγάλων διαστάσεων.

Ερωτήσεις - Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εκτυπωτών; - Ποια είναι τα κύρια είδη των εκτυπωτών ανάλογα με την τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν; - Ποια είναι τα μειονεκτήματα των εκτυπωτών ψεκασμού; - Τι είναι ο σχεδιογράφος;