Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακεφαλαίωση

Ο διάδρομος αποτελεί το μέσο διασύνδεσης μεταξύ των επιμέρους συστημάτων που αποτελούν τον υπολογιστή. Τα χαρακτηριστικά του είναι η ταχύτητα λειτουργίας του, το πλήθος των bits που μεταδίδονται ταυτόχρονα (εύρος) και ο χρόνος αδράνειας κατά τη μετάδοση. Οι κυριότερες κατηγορίες διαδρόμων είναι οι επίπεδοι διάδρομοι, οι διάδρομοι μνήμης-επεξεργαστή και οι διάδρομοι εισόδου-εξόδου.

Οι διακοπές αποτελούν τον τρόπο ελέγχου του διαδρόμου από κάποια συσκευή. Γίνεται αίτηση διακοπής, εξυπηρετείται η αίτηση από τον επεξεργαστή, και στη συνέχεια η συσκευή που ζήτησε τη διακοπή, επικοινωνεί με τον επεξεργαστή μέσω ενός συγκεκριμένου προγράμματος, της ρουτίνας εξυπηρέτησης διακοπής.

Η μονάδα απευθείας προσπέλασης μνήμης αναλαμβάνει την απευθείας επικοινωνία της κεντρικής μνήμης με κάποια περιφερειακή συσκευή, ώστε να απελευθερωθεί ο επεξεργαστής, ο οποίος μπορεί να εκτελεί άλλα προγράμματα.

Ερωτήσεις - Τι είναι διάδρομος; - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός διαδρόμου; - Ποιες είναι οι κατηγορίες διαδρόμων; - Τι είναι DMA;