Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακεφαλαίωση

Κάθε υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από το υλικό, δηλαδή τις συσκευές, και το λογισμικό, που το αποτελούν προγράμματα. Λόγω της πολυπλοκότητάς τους, τα υπολογιστικά συστήματα είναι οργανωμένα ιεραρχικά. Στο κατώτερο επίπεδο της ιεραρχίας βρίσκονται τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και στο ανώτερο τα προγράμματα του χρήστη. Μεγάλο μέρος του υλικού απαρτίζεται από ολοκληρωμένα κυκλώματα, που έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν πολύ μικρά μεγέθη και μεγάλες ταχύτητες.

Οι «γενιές» των υπολογιστικών συστημάτων είναι πέντε, ξεκινώντας από τους πρώτους πειραματικούς υπολογιστές μέχρι τις μέρες μας. Οι βασικότερες κατηγορίες υπολογιστικών συστημάτων σήμερα είναι οι προσωπικοί υπολογιστές, οι μίνι-υπολογιστές, οι μεγάλοι υπολογιστές και οι υπερυπολογιστές. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει διαφορετικές υπολογιστικές ικανότητες και απευθύνεται σε διαφορετικές κοινότητες χρηστών.

Ερωτήσεις - Ποιες είναι οι συνιστώσες ενός υπολογιστικού συστήματος; - Τι εννοούμε με τον όρο «Λογισμικό Συστήματος»; - Ποιες είναι οι διαφορές των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων διαφόρων κλιμάκων ολοκλήρωσης; - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υπολογιστών της 4ης και 5ης γενιάς;