Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό, μέσα στο οποίο βρίσκονται διαλυμένα όλα τα είδη των αλάτων.

Ευτυχώς, όταν το δέρμα είναι στεγνό, είναι κακός αγωγός. Ακόμα, όταν φοράτε παπούτσια από πλαστικό ή από καουτσούκ, το ρεύμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα μέσα από το σώμα σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να ακουμπήσει κάποιος γυμνά καλώδια και να επιζήσει. Σίγουρα όμως θα αισθανθεί ισχυρό τίναγμα, πράγμα που δεν είναι καθόλου αστείο. Οι χειρότερες συνθήκες για ηλεκτροπληξία είναι όταν το δέρμα είναι υγρό και τα πόδια γυμνά, περίπτωση που μπορεί να εμφανιστεί όταν είμαστε στο λουτρό. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πρέπει να προσέχουμε πολύ. Πριν απ' όλα όλοι οι διακόπτες πρέπει να λειτουργούν με εξωτερικό έλεγχο. Ηλεκτρικές θερμάστρες με γυμνά καλώδια απαγορεύονται. Το λουτρό δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να ακούει κανείς μουσική ή για να παρακολουθεί τηλεόραση.

Το νευρικό σύστημα του σώματος λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Οι μύες ελέγχονται από ηλεκτρικά μηνύματα, που αποστέλλει ο εγκέφαλος ή τα νευρικά κύτταρα. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα μπει στο σώμα, μπορεί να υπερκαλύψει τα νευρικά σήματα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος των μυών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να μην μπορείτε να αφήσετε ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο που ακουμπήσατε. Το σώμα σας θα τρέμει χωρίς να μπορείτε να το ελέγξετε, και πιθανόν δε θα μπορείτε να μιλήσετε. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν ακόμα και με ρεύμα δεκαπέντε εκατοστά του Ampere.

Εάν η ένταση του ρεύματος είναι μεγαλύτερη, είναι δυνατόν να παρουσιαστούν εγκαύματα ή απανθράκωση εξαιτίας των θερμικών αποτελεσμάτων του ρεύματος. Ο σημαντικός, όμως, κίνδυνος είναι ο κίνδυνος διακοπής της καρδιακής λειτουργίας. Η καρδιά, όπως κάθε άλλος μυς, ελέγχεται από νευρικές ηλεκτρικές ωθήσεις. Εάν οι ωθήσεις αυτές επικαλυφθούν από ηλεκτρικό σοκ, είναι πιθανόν να σταματήσει να λειτουργεί η καρδιά και να μην είναι δυνατή η αναπνοή. Ο θάνατος επέρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.