Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Α. ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Ο κόσμος της Ασίας μας φαίνεται, όταν ακούμε ή διαβάζουμε γι' αυτόν, εξωτικός κι απόμακρος. Ίσως θεωρούμε τριτοκοσμική την πολιτιστική του υποδομή. Αυτό είναι λάθος. Η Ασία είναι ένας χώρος μέσα από τον οποίο ξεπήδησαν πολιτισμοί που μέχρι σήμερα τους θαυμάζουμε και μας επηρεάζουν. Η θρησκεία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και του τρόπου ζωής των Ασιατών. Μέσα από αυτή την αχανή ήπειρο εμφανίστηκαν και διαμορφώθηκαν θρησκευτικά μεγέθη πανάρχαια με μεγάλη αντοχή και πνευματικότητα αξιοσημείωτη.

Στη διαμόρφωση των θρησκευτικών ιδεών των Ασιατών συνέβαλε ιδιαίτερα η φύση, ο χαρακτήρας των κοινωνιών τους και η φιλοσοφία τους για τη ζωή.

Η ζωή του ανθρώπου για τον Ασιάτη είναι ένα μέρος από τη ζωή του σύμπαντος, μέσα στο οποίο κινούνται τα πάντα. Ψυχή αυτού του σύμπαντος είναι ένας νους, μια δύναμη απρόσωπη, που λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη των πάντων. Η ζωή μου, σκέφτεται ο Ασιάτης, είναι ένα μικρό τμήμα, σχεδόν ασήμαντο, ενός συνόλου. Οφείλω λοιπόν να ζήσω εδώ στη γη για ένα διάστημα και να ακολουθήσω το νόμο του σύμπαντος, που θέλει να πεθαίνω και να ξαναγυρίζω μέσα σ' αυτό με μια άλλη ίσως μορφή. Τίποτα λοιπόν κατ' ουσίαν δεν αλλάζει και δεν εξελίσσεται, έτσι όπως το σκέφτεται ένας δυτικός, αλλά κι αν εξελιχθεί αυτό είναι πολύ σχετικό.

Γύρω από αυτή την κεντρική ιδέα οι πολυπληθείς λαοί της Ασίας διαμόρφωσαν τα θρησκευτικά τους συστήματα, χωρίς να τα απολυτοποιούν και χωρίς να έχουν πρόθεση να πολεμήσουν άλλα θρησκευτικά συστήματα που υπάρχουν έξω από το δικό τους περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα θρησκεύματα της Ασίας δημιουργήθηκαν δύο επίπεδα: ένα σύστημα φιλοσοφικής επεξεργασίας και πρακτικής της θρησκείας και ένα σύστημα εκλαϊκευμένης θρησκευτικότητας, το οποίο λειτουργεί ανάμεσα στο πλήθος των απλών ανθρώπων.

Κυριότερα θρησκεύματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι ο Ινδουισμός (Ινδία), ο Βουδισμός (σε όλες τις χώρες της Ασίας), ο Κομφουκιανισμός (Κίνα), ο Ταοϊσμός (Κίνα) και ο Σιντοϊσμός (Ιαπωνία).