Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

3. ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (Β')

Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι: • Να κάνετε μια ουσιαστική γνωριμία με τα δυο μεγάλα θρησκεύματα της Ασίας, τον Ινδουισμό και το Βουδισμό.

"Αφού, ω Βασιλιά, έτσι μίλησεν ο Χάρι, ο Διδάσκαλος τον μεγάλου γιόγκα έδειξε στον Πάρθα την υπέρτατη μορφή του. Είναι η μορφή της απείρου θεότητας που οι όψεις της βρίσκονται παντού και που μέσα της υπάρχουν όλα τα θαυμάσια της υπάρξεως, που ατελείωτα πολλαπλασιάζει όλες τις πολυάριθμες και θαυμαστές αποκαλύψεις του είναι Της, μια θεότης, πλατιά σαν τον κόσμο, που βλέπει με μάτια αναρίθμητα, μιλά με αναρίθμητα στόματα, οπλισμένη για τη μάχη με άρματα θεϊκά, απειράριθμα και στημένη, δοξασμένη μέσα στα δικά της θεία στολίδια ομορφιάς, ντυμένη με μιαν ουράνια αχτίδα θεότητας, αγαπητή με τις γιρλάντες Της από θεϊκά λουλούδια, μυρωμένα με θείες ευωδιές… Ολόκληρος ο κόσμος, διηρημένος, σε μυριάδες και όμως ενοποιημένος, είναι ορατός μέσα στο σώμα του θεού των Θεών…" Μπαγκαβάτ Γκιτά ΧΙ, 9-14, εκδ. Δωδώνη, Αθήνα 1966, σ. 167.

"Ο κόσμος είναι γεμάτος οδύνη. Η γέννηση είναι πόνος. Τα γερατειά είναι πόνος, η αρρώστια κι ο θάνατος είναι πόνος. Ο άνθρωπος του μίσους πονάει, ο χωρισμός από τους αγαπημένους είναι πόνος, το να πασχίζει κανείς μάταια να ικανοποιήσει τις ανάγκες του είναι πόνος. Πραγματικά η ζωή που δεν είναι ελευθερωμένη από την επιθυμία και το πάθος, έχει σαν συνέπεια τον πόνο. Τούτο αντιπροσωπεύει την αλήθεια της Οδύνης… Όσοι κατανοούν την Τετραπλή Ευγενή Αλήθεια ονομάζονται "Οι άνθρωποι που απόχτησαν τα μάταια της Φώτισης." Η διδασκαλία του Βούδα από το βιβλίο Βουδιστικά Κείμενα, εκδ. Imago, Αθήνα 1984, σ.75-76