Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

2γ. Η διεθνοποίηση του πολέμου

1941 - Γερμανικές εισβολές: α) στα Βαλκάνια, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα (Απρίλιος) β) στη Σοβιετική Ένωση (Ιούνιος) - Έξοδος Η.Π.Α στον πόλεμο, μετά από Ιαπωνική πρόκληση (Βομβαρδισμός Ναυτικής Βάσης του Περλ Χάρμπορ (Δεκέμβριος)

1942 - Έναρξη συστηματικής γενοκτονίας των Εβραίων - Το γερμανικό εκστρατευτικό σώμα στη Μ. Ανατολή («Αfrica Corps») υπό τον Ρόμμελ, αναχαιτίζεται στη Μάχη του Ελ-Αλαμέιν, στην οποία μετέχουν και Ελληνικά στρατεύματα. - Συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Μαρόκο και την Αλγερία - Έναρξη σοβιετικής αντεπίθεσης.

1943 - Συντριπτική ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων στη μάχη του Στάλινγκραντ (Φεβρουάριος). - Παράδοση του γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στη Τύνιδα (Ιούνιος) - Απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Σικελία και προώθησή τους μέχρι της Ρώμης, όπου αναχαιτίζονται από τις δυνάμεις του Άξονα. - Καθολική ένταση και κορύφωση της εθνικής αντίστασης των ευρωπαϊκών λαών κατά των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής.

1944 - Απόβαση Αγγλοαμερικανών στη Νορμανδία και έναρξη απελευθέρωσης της Ευρώπης (6 Ιουνίου). - Προσέγγιση των συμμαχικών στρατευμάτων στο ποταμό Ρήνο (Δεκέμβριος). - Ταυτόχρονη επίθεση του «Ερυθρού Στρατού» από τα Β.Α, κατάληψη γερμανικών εδαφών και προέλασή του στα Βαλκάνια. - Απελευθέρωση της Ελλάδας (12 Οκτωβρίου)

1945 - Ένωση σοβιετικών με αγγλοαμερικανικά στρατεύματα στο ποταμό Έλβα και έναρξη της μάχης του Βερολίνου (25 Απριλίου) - Ο Χίτλερ αυτοκτονεί και ο στρατηγός Κάιτελ υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. - Παράδοση άνευ όρων και της Ιαπωνίας, μετά τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς (6 και 10 Αυγούστου). - Σπουδαιότερα διπλωματικά γεγονότα: α) Συνδιάσκεψη της Γιάλτας (Φεβρουάριος),όπου καθορίστηκαν οι σφαίρες επιρροής των τριών μεγάλων δυνάμεων(Ε.Σ.Σ.Δ, Η.Π.Α, Μ. Βρεταννίας) β) Η Συνδιάσκεψη του Πότσδαμ (Ιούλιος-Αύγουστος),όπου προσδιορίστηκε το νομικό καθεστώς της Γερμανίας.

1946 Οι εκκρεμότητες του Πολέμου που στοίχισε στην Ανθρωπότητα περί τους 60 εκ. νεκρούς, έκλεισαν με τη Δίκη της Νυρεμβέργης, με απόφαση της οποίας καταδικάστηκαν σε θάνατο εκείνοι οι αξιωματούχοι του Ναζισμού, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι εγκλημάτων πολέμου για τη παγκόσμια καταστροφή και το Ολοκαύτωμα.