Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κλειστό και ανοιχτό ηλεκτρικό κύκλωμα

Η μπαταρία, η λάμπα και κάθε ηλεκτρική συσκευή έχει δύο άκρα (Εικ. 4.52). Όταν συνδέσουμε με σύρμα τα άκρα της μπαταρίας με τα άκρα της λάμπας (Εικ. 4.51 και 4.53), η λάμπα ανάβει. Μέσα στο σύρμα και στη λάμπα κινούνται αρνητικά σωματίδια με κατεύθυνση από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο της μπαταρίας. Επίσης, κινούνται μέσα στην μπαταρία με κατεύθυνση από το θετικό προς τον αρνητικό πόλο της. Δηλαδή, τα αρνητικά σωματίδια ακολουθούν μια κλειστή διαδρομή. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι διαθέτουμε ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν αποσυνδέσουμε το σύρμα από τον ένα πόλο της μπαταρίας ή από το ένα άκρο της λάμπας, η λάμπα σβήνει (Εικ. 4.54). Σε αυτή την περίπτωση, παρεμβάλλεται αέρας μεταξύ του ελεύθερου άκρου του σύρματος και του πόλου της μπαταρίας ή του άκρου της λάμπας, ο οποίος είναι μονωτής. Τα ηλεκτρισμένα σωματίδια δεν μπορούν να κινηθούν μέσα σ' αυτόν, με συνέπεια η κίνηση τους μέσα στη λάμπα και τη μπαταρία να σταματά. Το κύκλωμα ονομάζεται ανοιχτό. Σε ανοιχτό ηλεκτρικό κύκλωμα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε ένα ανοιχτό κύκλωμα σε κλειστό και αντίστροφα χρησιμοποιώντας ένα διακόπτη (Εικ. 4.54). Για να φωτοβολεί η λάμπα πρέπει το κύκλωμα να μη διακόπτεται σε κανένα σημείο του. Όταν λοιπόν το σύρμα της λάμπας κοπεί το κύκλωμα είναι πλέον ανοιχτό. Η λάμπα έχει "καεί" και πρέπει να την αντικαταστήσουμε.

Εικόνα 4.51 Όταν συνδέσουμε τα άκρα μιας λάμπας με μια μπαταρία, η λάμπα φωτοβολεί.

Νήμα (λεπτό σύρμα) Γυαλί Μονωτικό υλικό Αγωγοί Εικόνα 4.52 Μέρη μιας λάμπας.

Εικόνα 4.53 Τρόπος σύνδεσης της λάμπας με τη μπαταρία ώστε να ανάψει.

Εικόνα 4.54 (α, β, γ) Ανοιχτό κύκλωμα. (δ) Κλειστό (β) κύκλωμα.