Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορισμός παραγώγου συνάρτησης σε σημείο

Στα προηγούμενα, οι ορισμοί της στιγμιαίας ταχύτητας ενός κινητού και της εφαπτομένης σε σημείο μιας καμπύλης μας οδήγησαν σε ένα όριο της μορφής [pic]. Για την ιδιαίτερη περίπτωση που το παραπάνω όριο υπάρχει και είναι πραγματικός αριθμός, δίνουμε τον ακόλουθο ορισμό:

ΟΡΙΣΜΟΣ Μια συνάρτηση f λέμε ότι είναι παραγωγίσιμη σ’ ένα σημείο [pic] του πεδίου ορισμού της, αν υπάρχει το [pic] και είναι πραγματικός αριθμός. Το όριο αυτό ονομάζεται παράγωγος της f στο [pic] και συμβολίζεται με [pic]. Δηλαδή: [pic]. Για παράδειγμα, αν [pic], τότε στο [pic] έχουμε [pic]. Επομένως, [pic]. Αν, τώρα, στην ισότητα [pic] θέσουμε [pic], τότε έχουμε [pic]. Πολλές φορές το [pic] συμβολίζεται με [pic], ενώ το [pic] [pic] συμβολίζεται με [pic], οπότε ο παραπάνω τύπος γράφεται: [pic]. Η τελευταία ισότητα οδήγησε το Leibniz να συμβολίσει την παράγωγο στο [pic] με [pic] ή [pic]. Ο συμβολισμός [pic] είναι μεταγενέστερος και οφείλεται στον Lagrange. Είναι φανερό ότι, αν το [pic] είναι εσωτερικό σημείο ενός διαστήματος του πεδίου ορισμού της f, τότε: Η f είναι παραγωγίσιμη στο [pic], αν και μόνο αν υπάρχουν στο [symbol] τα όρια [pic], [pic] και είναι ίσα. [pic] Για παράδειγμα, - η συνάρτηση [pic] είναι παραγωγίσιμη στο 0 με [pic], αφού [pic] και [pic], [pic] ενώ - η συνάρτηση [pic] δεν είναι παραγωγίσιμη στο 0, αφού [pic] και [pic].

ΣΧΟΛΙΑ Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό: - Η στιγμιαία ταχύτητα ενός κινητού, τη χρονική στιγμή [pic], είναι η παράγωγος της συνάρτησης θέσης [pic] τη χρονική στιγμή [pic]. Δηλαδή, είναι [pic]. - Ο συντελεστής διεύθυνσης της εφαπτομένης ε της [pic] μιας παραγωγίσιμης συνάρτησης f, στο σημείο [pic] είναι η παράγωγος της f στο [pic]. Δηλαδή, είναι [pic], οπότε η εξίσωση της εφαπτομένης ε είναι:

|[pic] |

Την κλίση [pic] της εφαπτομένης ε στο [pic] θα τη λέμε και κλίση της [pic] στο Α ή κλίση της f στο [pic].