Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ηλεκτροσκόπιο με κινητά φύλλα

Αυτό το ηλεκτροσκόπιο αποτελείται από ένα σταθερό μεταλλικό στέλεχος και από ένα ή δύο κινητά μεταλλικά φύλλα (Εικ. 4.33).

Όταν με ένα ηλεκτρισμένο αντικείμενο αγγίξουμε το επάνω άκρο του στελέχους, το στέλεχος και τα φύλλα ηλεκτρίζονται με επαφή σε όλη την έκταση τους. Απωθούνται, λοιπόν, αμοιβαία και τα φύλλα "ανοίγουν". Για να επαναφέρουμε τα φύλλα στην αρχική θέση τους, αρκεί να αγγίξουμε με το δάκτυλο μας το άκρο του στελέχους.

Εικόνα 4.31 Αρχικά το μη ηλεκτρισμένο σφαιρίδιο έλκεται από την ηλεκτρισμένη ράβδο του εβονίτη. Μόλις το σφαιρίδιο αγγίξει τη ράβδο ηλεκτρίζεται όμοια με αυτή και απωθείται.

Εικόνα 4.32 Τρία μεταλλικά ραβδάκια είναι στερεωμένα στα άκρα και στο μέσο ενός μεταλλικού κυλίνδρου. Από κάθε ραβδάκι κρέμονται δυο λωρίδες αλουμινόχαρτο. Όταν στο ένα άκρο του κυλίνδρου πλησιάσουμε μια ηλεκτρισμένη σφαίρα οι λωρίδες που βρίσκονται στα άκρα ανασηκώνονται. Όταν απομακρύνουμε τη σφαίρα οι λωρίδες επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Εικόνα 4.33 Ηλεκτροσκόπιο με κινητά φύλλα

Όταν στο άκρο του στελέχους πλησιάσουμε αρκετά ένα ηλεκτρισμένο σώμα, χωρίς να το φέρουμε σε επαφή με αυτό, τα φύλλα επίσης ανοίγουν. Σε αυτήν την περίπτωση το στέλεχος και τα φύλλα ηλεκτρίζονται με επαγωγή.