Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μέτρηση του χρόνου

Για τη μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιούμε ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται να επαναλαμβάνεται με κανονικό τρόπο. Τέτοιο φαινόμενο είναι η διαδοχή της ημέρας με τη νύχτα. Μπορούμε λοιπόν ως μονάδα χρόνου να χρησιμοποιήσουμε το ημερονύκτιο. Στη Φυσική ως μονάδα χρόνου χρησιμοποιούμε το δευτερόλεπτο (second ή σύντομα s). Άλλες συνηθισμένες μονάδες είναι το λεπτό (1 minute ή min) και η ώρα (1 hour ή h).

1 h = 60 min και 1 min =60s Μετράμε το χρόνο με τα χρονόμετρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο προσδιορίζουμε έμμεσα το χρόνο με υπολογισμό. Λόγου χάρη γνωρίζοντας ότι στον κορμό ορισμένων δέντρων σχηματίζεται νέος φλοιός κάθε έτος, από τον αριθμό των δακτυλίων του μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία του δέντρου. Το δευτερόλεπτο ορίζεται έτσι ώστε το ημερονύκτιο να διαρκεί 86.400s.

Εικόνα 1.25. Κλεψύδρα

Η μέτρηση του χρόνου με αυτές τις μονάδες γινόταν ήδη από την αρχαιότητα με χρήση της κλεψύδρας. Αν και το σύστημα μέτρησης δεν είναι δεκαδικό έχει διατηρηθεί.

Μικρό εργαστήριο - Μέτρησε τους χτύπους της καρδιάς σου (πιάνοντας το σφυγμό σου) για χρόνο ενός λεπτού. - Καθόρισε το χρονικό διάστημα μεταξύ 2 χτύπων.

Μικρό εργαστήριο - Μέτρησε το χρόνο που χρειάζεται ένα εκκρεμές μήκους ενός μέτρου για δέκα αιωρήσεις - ταλαντώσεις. - Καθόρισε το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κάθε αιώρηση Για να βρούμε το χρόνο που διαρκεί η μια αιώρηση μετράμε το χρόνο δέκα αιωρήσεων. Έτσι περιορίζεται το σφάλμα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1.2 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΟΝΩΝ Ηλικία Σύμπαντος [pic] s Ηλικία Γης [pic] s Μέση διάρκεια ζωής ανθρώπου [pic] s Περιφορά Γης γύρω από τον Ήλιο [pic] s Περιστροφή Γης γύρω από τον άξονα της [pic] s Περιστροφή μορίου [pic] s