"Institute of Educational Policy" Books
Πηγή διασκέδασης
Μια διασκέδαση που συνηθιζόταν τον καιρό εκείνο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είχε να κάνει με τους "ηλεκτρισμένους" ανθρώπους (εικόνα 3). Έπειθαν μικρά παιδιά και τα κρεμούσαν με νήματα από μετάξι. Στη συνέχεια, τα "φόρτιζαν" χτυπώντας τα με στεγνά ρούχα ώσπου ανορθώνονταν οι τρίχες της κεφαλής τους. Στο σκοτάδι διακρίνονταν μικρές εκκενώσεις (σαν μικροσκοπικές αστραπές), που ξεκινούσαν από τα παιδιά και κατέληγαν σε οποιονδήποτε βρισκόταν κοντά τους.
Αργότερα, επινοήθηκαν μηχανές που, χρησιμοποιώντας υλικά παρόμοια με το κεχριμπάρι, παρήγαγαν ηλεκτρισμό με τη στροφή μιας λαβής (εικόνα 4).
Η όλη υπόθεση έγινε τόσο δημοφιλής ώστε θα μπορούσε κάποιος να κερδίζει και χρήματα ηλεκτρίζοντας ανθρώπους στα πανηγύρια. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι το να ηλεκτριστούν ήταν καλό για την υγεία τους και έτσι πλήρωναν χρήματα για αυτό.
Ο Peter van Musschenbroek από την Ολλανδία προσπάθησε το 1764 να ηλεκτρίσει το νερό και, από σύμπτωση , ανακάλυψε ένα νέο φαινόμενο. Το "φορτίο" μπορούσε να αποθηκευτεί σε ένα δοχείο. Αυτό το δοχείο ήταν ο πρώτος πυκνωτής και ονομάστηκε η Στάμνα του Λέιντεν (Leiden Jar) γιατί το πείραμα έγινε στην πόλη Λέιντεν.
Τα πράγματα, τώρα, σοβάρευαν. Μπορούσε να αποθηκευτεί αρκετό φορτίο, ώστε να προκαλέσει στους ανθρώπους ένα ισχυρό τίναγμα. Το σοκ μπορούσε να θανατώσει μικρά ζώα και πουλιά και να λιώσει σύρματα.
Στο Παρίσι, 180 στρατιώτες της βασιλικής φρουράς πιάστηκαν χέρι - χέρι και ευθυγραμμίστηκαν. Όταν αυτός που βρισκόταν στο ένα άκρο άγγιξε ένα δοχείο Λέιντεν, όλοι μαζί τινάχτηκαν στον αέρα την ίδια στιγμή. Το πείραμα ξανάγινε με 300 μοναχούς, που σχημάτισαν ουρά 100m. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια (εικόνα 5). Οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σοκ που προκαλεί ο ηλεκτρισμός θεράπευε την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Ξαφνικά ο ηλεκτρισμός έγινε δημοφιλής.
Ο ηλεκτρισμός σήμερα είναι παντού γύρω μας. Ζούμε σε μια Τεχνολογική Εποχή, στην οποία οι εφαρμογές του έχουν γίνει απαραίτητες στην καθημερινή μας ζωή. Υποθέστε προς στιγμήν ότι συμβαίνει ένα ξαφνικό μπλακ άουτ και σκεφθείτε τις επιπτώσεις του στη δουλειά σας, στη μελέτη σας και γενικά σε κάθε δραστηριότητα δική σας ή άλλων ανθρώπων. Δε θα ήταν εξαιρετική υπερβολή να πούμε ότι είμαστε, κατά κάποιον τρόπο, αιχμάλωτοι του ηλεκτρισμού και των εφαρμογών του.