"Institute of Educational Policy" Books
Η Ρωμαϊκή ειρήνη
Στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Τραϊανός (28-117 μ.Χ.) καταλαμβάνει τη Δακία* και ορισμένες περιοχές προς την Ανατολή. Αλλά μετά τον θάνατο του οι διάδοχοί του δεν επιδιώκουν πια την επέκταση της αυτοκρατορίας. Τεράστια σε έκταση, η αυτοκρατορία εκτείνεται γύρω από τη Μεσόγειο και από την Αγγλία προς βορρά μέχρι την Άνω Αίγυπτο προς Νότο.
Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η κατοικία του βρισκόταν στον Παλατίνο λόφο και το μάλλον ταπεινό σπίτι του δεν διακρινόταν ούτε για το μέγεθος, ούτε για την πολυτέλεια του. Οι κίονες των στοών του, που άλλωστε ήταν λίγοι, ήταν πέτρινοι και στα διαμερίσματα του δεν υπήρχαν ούτε μάρμαρα ούτε πολύτιμα μωσαϊκά. .. Απεχθανόταν τα πελώρια και πολυτελή εξοχικά σπίτια και μάλιστα, όταν η εγγονή του Ιουλία έχτισε μερικά λαμπρά εξοχικά οικοδομήματα, διέταξε να τα κατεδαφίσουν… Στην τροφή του ήταν λιτός και τα γούστα του ήταν μάλλον λαϊκά. Αυτά που αγαπούσε ήταν το σπιτικό ψωμί, τα ψάρια, το αγελαδίσιο τυρί και τα φρέσκα σύκα. Σουητόνιος, Βίος των δώδεκα καισάρων, Αύγουστος LXXII - LXXVI. (Μετ. Β.Σ.)
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ. Ο οίκος του Αύγουστου Οκταβιανός 27 π.Χ.- 14 μ.Χ. Τιβέριος 14 μ.Χ. - 37 μ.Χ. Καλιγούλας 37 μ.Χ - 41 μ.Χ. Κλαύδιος 41 μ.Χ - 54 μ.Χ. Νέρων 54 μ.Χ - 68 μ.Χ. Ο οίκος των Φλαβίων Βεσπασιανός 69 μ.Χ. - 79 μ.Χ. Τίτος 79 μ.Χ. - 81 μ.Χ. Δομιτιανός 81 μ.Χ - 96 μ.Χ. Νέρβας 96 μ.Χ - 98 μ.Χ. Τραϊανός 98 μ.Χ - 117 μ.Χ. Αδριανός 117 μ.Χ. - 138 μ.Χ. Ο οίκος των θετών αυτοκρατόρων Αντωνίνος 138 μ.Χ - 161 μ.Χ. Μάρκος Αυρήλιος 161 μ.Χ - 180 μ.Χ.
Οι επαρχίες διοικούνται από κυβερνήτες οι οποίοι ορίζονται από τον αυτοκράτορα. Κάθε κυβερνήτης βοηθείται στο έργο του από έναν αριθμό κρατικών υπαλλήλων.
Ο στρατός, ο οποίος εξασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια, συγκροτείται από περίπου 400.000 μισθοφόρους στρατιώτες και διαιρείται σε τριάντα λεγεώνες. Οι λεγεώνες είναι εγκατεστημένες στα άκρα (σύνορα), για να προστατεύουν τον ρωμαϊκό κόσμο από τις εχθρικές επιδρομές.
Στον 2ο αιώνα μ.Χ. οι κατακτημένες περιοχές ζουν ειρηνικά. Η Ρώμη εξασφαλίζει την άμυνα της Αυτοκρατορίας και, στο εσωτερικό των επαρχιών, η παρουσία της θέτει τέρμα στους πολέμους που έφερναν αντιμέτωπους τους λαούς πριν από την κατάκτηση.
Οι επαρχίες ευημερούν. Οι κυβερνήτες ελέγχονται στενά από τον αυτοκράτορα ή τη Σύγκλητο, γεγονός το οποίο περιορίζει τις αυθαιρεσίες τους. Η Ρώμη ανοίγει λιμάνια, κατασκευάζει θαυμάσιους λιθόστρωτους δρόμους και έτσι συντελεί στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η παραγωγή αυξάνει και κάθε επαρχία αρχίζει να ειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη εντατική παραγωγή, όπως εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, μικροτεχνία, ναυπηγική, υφαντική, γεωργία ή κτηνοτροφία.