Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακεφαλαίωση

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάστηκαν οι εντολές που χρησιμοποιεί η ΓΛΩΣΣΑ για να υλοποιήσει τις βασικές δομές της επιλογής και της επανάληψης.

Αρχικά παρουσιάζονται οι λογικές εκφράσεις καθώς και ο τρόπος που διατυπώνονται σύνθετες λογικές εκφράσεις με τη χρήση των λογικών τελεστών ΟΧΙ, Ή, ΚΑΙ. Η εντολή ΑΝ…ΤΟΤΕ υλοποιεί τη δομή της επιλογής.

Η εντολή αυτή εμφανίζεται με πιο σύνθετες μορφές: την εντολή ΑΝ…ΤΟΤΕ…ΑΛΛΙΩΣ καθώς και την εντολή ΑΝ…ΤΟΤΕ… ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ. Μία άλλη εντολή επιλογής που υπάρχει είναι η εντολή ΕΠΙΛΕΞΕ.

Οι εντολές επανάληψης είναι τρεις. Η εντολή ΟΣΟ…ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ, η εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ και τέλος η εντολή ΓΙΑ. Η εντολή ΓΙΑ χρησιμοποιείται για καθορισμένο αριθμό επαναλήψεων, ενώ ο αριθμός επαναλήψεων των άλλων δύο δεν είναι γνωστός εκ των προτέρων και εξαρτάται από τις συνθήκες που τις ελέγχουν. Η εντολή ΟΣΟ…ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ελέγχει τη συνθήκη στην αρχή της επανάληψης, ενώ η εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ κάνει τον έλεγχο στο τέλος της επανάληψης.

Λέξεις κλειδιά Λογική έκφραση, Επιλογή, Επανάληψη, Βρόχος

Ερωτήσεις - Θέματα για συζήτηση 1.Ποιες είναι οι τιμές που μπορεί να πάρει μία λογική έκφραση; 2.Ποιοι είναι οι βασικοί λογικοί τελεστές; Αναφέρατε δύο παραδείγματα για τη χρήση του καθενός; 3.Ποια είναι η σύνταξη της εντολής ΑΝ; 4.Ποια είναι η διαφορά της εντολής ΑΝ- ΑΛΛΙΩΣ και της ΑΝ- ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ; 5.Τι είναι τα εμφωλευμένα ΑΝ; 6.Πότε χρησιμοποιείται η εντολή ΕΠΙΛΕΞΕ; 7. Ποιες οι εντολές επανάληψης; 8. Ποιες οι διαφορές της εντολής ΟΣΟ και της εντολής ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ; 9. Πώς συντάσσεται η εντολή ΓΙΑ; 10. Ποια η βασική διαφορά της εντολής ΓΙΑ από τις άλλες δύο εντολές επανάληψης;

Βιβλιογραφία 1. Ι. Κάβουρας, Δομημένος προγραμματισμός με Pascal, Κλειδάριθμος, Αθήνα, 1997. 2. Κ. Γιαλούρης - Κ. Σταθόπουλος, Προγραμματισμός σε Turbo Pascal, Αθήνα, 1996. 3. Χρ. Κοίλιας, Η QuickBasic και οι εφαρμογές της, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 1992. 4. R. Shackelford, Introduction to Computing and Algorithms, Addison-Wesley, USA, 1998. 5. S. Leestma - L. Nyhoff, Turbo Pascal, Programming and Solving, McMillan, New York, 1990. 6. N. Wirth, Systematic Programming: An introduction, Prentice Hall, 1973. Διευθύνσεις Διαδικτύου - http://www.swcp.com/~dodrill/ - http://www.progsource.com - www.cit.ac.nz/smac/pascal/default.htm - http://www.cs.vu.nl/~jprins/tp.html - http://qbasic.com/ - www.basicguru.com