"Institute of Educational Policy" Books
Το φως ανακλάται με δύο τρόπους:
Μια παράλληλη φωτεινή δέσμη που πέφτει στην επιφάνεια ενός καθρέφτη, μετά την ανάκλαση ακολουθεί μια εντελώς καθορισμένη διεύθυνση. Αυτό το είδος ανάκλασης το ονομάζουμε κανονική ανάκλαση. Κανονική ανάκλαση παρατηρείται όταν η επιφάνεια που συναντά το φως είναι λεία και γυαλιστερή, όπως του καθρέφτη (Εικ. 3.15).
Όταν μια παράλληλη δέσμη συναντά ένα λευκό φύλλο χαρτί δεν μπορούμε να διακρίνουμε ανακλώμενη δέσμη. Από το χαρτί το φως διαδίδεται προς κάθε κατεύθυνση. Σε κάθε τέτοια ανάλογη περίπτωση λέμε ότι το φως διαχέεται και το αντίστοιχο είδος ανάκλασης ονομάζεται διάχυση. Διάχυση συμβαίνει όταν η επιφάνεια που συναντά το φως είναι τραχιά, όπως του χαρτιού (Εικ. 3.15β).
Λόγω της διάχυσης μπορούμε να βλέπουμε τα αντικείμενα όταν φωτίζονται, να παρατηρούμε την υφή και το χρώμα τους και τα διακρίνουμε από το περιβάλλον τους. Την ημέρα σε ένα δωμάτιο μπορεί να υπάρχει φως χωρίς αυτό να φωτίζεται απ' ευθείας από τον Ήλιο. Το φως του Ήλιου διαχέεται στα μόρια του αέρα και εισέρχεται στο δωμάτιο.
Ποιοι κανόνες προσδιορίζουν τη διεύθυνση διάδοσης της ανακλώμενης δέσμης του φωτός στην κανονική ανάκλαση; Παρατηρώντας προσεκτικά τη διεύθυνση μιας λεπτής δέσμης φωτός που ανακλάται σε έναν καθρέφτη διαπιστώνουμε ότι: α) η ακτίνα πρόσπτωσης η ακτίνα ανάκλασης και η κάθετη ευθεία επάνω στον καθρέφτη (στο σημείο πρόσπτωσης) βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (Εικ. 3.16) β) η γωνία πρόσπτωσης είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης (Εικ. 3.16)
Οι προτάσεις (α) και (β) ονομάζονται νόμοι της κανονικής ανάκλασης του φωτός.