Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο Αριστοτέλης

Μεταξύ των Ελλήνων φυσικών φιλοσόφων εξέχουσα θέση κατέχει ο Αριστοτέλης. Ο Αριστοτέλης προχώρησε στη καθιέρωση γενικών αρχών μελέτης της φύσης. Εισήγαγε τη συστηματική παρατήρηση, τη συλλογή υλικού, την ταξινόμηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα δεδομένα της παρατήρησης. Πίστευε ότι για να φθάσει κάποιος σε γενικά συμπεράσματα πρέπει να ξεκινήσει από μερικά παρατηρησιακά δεδομένα (επαγωγική μέθοδος).

Ο Αριστοτέλης για να ερμηνεύσει τα φυσικά φαινόμενα υιοθέτησε την άποψη του Εμπεδοκλή. Σύμφωνα με αυτήν κάθε σώμα αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: Έδαφος (χώμα), νερό, αέρα και φωτιά. Κάθε στοιχείο έχει μια «Φυσική θέση». Στην ψηλότερη θέση βρίσκεται η φωτιά πιο κάτω ο αέρας, ακόμα πιο κάτω το νερό και στη χαμηλότερη το έδαφος. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η κίνηση οφείλεται στην τάση που έχει κάθε στοιχείο να φθάσει στη Φυσική του θέση. Λόγου χάρη μια πέτρα(έδαφος) πέφτει δια μέσου του αέρα και του νερού για να φθάσει στο έδαφος. Έτσι κατά τον Αριστοτέλη μια βαρύτερη πέτρα φθάνει πιο γρήγορα στη Γη γιατί περιέχει περισσότερο έδαφος.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι προσπάθησαν επίσης να ερμηνεύσουν τις αστρονομικές παρατηρήσεις τους. Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος διατύπωσε την άποψη ότι η Γη και οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο τελικά επικράτησε το σύστημα του Πτολεμαίου. Σύμφωνα με αυτό η Γη είναι ακίνητη, κατέχει το κέντρο του Κόσμου και ο Ήλιος, οι πλανήτες και οι αστέρες κινούνται γύρω από αυτήν.

Εικόνα 1.4. Κάθε σώμα είναι συνδυασμός 4 στοιχείων

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, μεγάλος μαθηματικός, πρώτος διαπίστωσε ότι η Γη είναι σφαιρική

Ο Ερατοσθένης, αστρονόμος από την Αλεξάνδρεια κατόρθωσε να υπολογίσει με αξιοθαύμαστη ακρίβεια την περιφέρεια (το μήκος του μεσημβρινού) της Γης. Βρήκε ότι έχει μήκος 250.000 αττικά στάδια. Δηλαδή 41.000 χιλιόμετρα αντί του πραγματικού 40.000 χιλιόμετρα περίπου.