Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

12.2.1 Σήματα

Τα σήματα (signals) που ανταλλάσσονται από τις συσκευές επικοινωνίας διακρίνονται, ανάλογα με τη μορφή τους, σε αναλογικά και ψηφιακά.

Το μόντεμ στους μικροϋπολογιστές συνήθως είναι : - εσωτερικό, σε μορφή κάρτας που τοποθετείται σε θέση επέκτασης της μητρικής κάρτας (motherboard) - εξωτερική συσκευή - κάρτα τύπου PCMCI, για φορητούς υπολογιστές. Οδηγείται από κατάλληλο λογισμικό. Σχεδόν όλα τα μόντεμ προσφέρουν υπηρεσίες διόρθωσης λαθών, όπως και τη δυνατότητα λήψης και αποστολής φαξ.

Τα αναλογικά σήματα (analog signals) εμφανίζουν συνεχή μεταβολή ενός μεγέθους στο χρόνο, π.χ. της ηλεκτρικής τάσης. Το αντίστοιχο φυσικό μέγεθος στα ψηφιακά σήματα (digital signals) εμφανίζεται να παίρνει δύο διακριτές τιμές (π.χ. 5 Volt και 0 Volt), που αντιστοιχίζονται στις τιμές 1 και 0. Το είδος του σήματος που θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά, εξαρτάται από τη συσκευή, την υπηρεσία και το μέσο μετάδοσης. Έτσι, πολλές φορές προκύπτει η ανάγκη μετατροπής του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό και αντιστρόφως. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, κατά την επικοινωνία δύο υπολογιστών μέσω του "κοινού" τηλεφωνικού δικτύου. Τα σήματα που μεταδίδονται αμφίδρομα μεταξύ συνδρομητή και τηλεφωνικού κέντρου είναι αναλογικά, ενώ τα σήματα που χειρίζεται ο υπολογιστής του συνδρομητή είναι ψηφιακά, οπότε υπάρχει η ανάγκη της παραπάνω μετατροπής.

Η διαδικασία μετατροπής από τη μια κατάσταση στην άλλη ονομάζεται διαμόρφωση (modulation) και αποδιαμόρφωση (demodulation) αντίστοιχα, ενώ -όπως ήδη αναφέρθηκε στο Κεφάλαιο 3- η συσκευή με την οποία επιτυγχάνεται αυτή η μετατροπή ονομάζεται μόντεμ (modem, modulator - demodulator).

Στο σχήμα φαίνεται η διάταξη των συσκευών καθώς και η μετατροπή σημάτων κατά τη μετάδοσή τους μέσα από το κοινό τηλεφωνικό δίκτυο