Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανακεφαλαίωση

Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, στην οποία οι κοινωνικοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στις ριζικές αλλαγές που διαδραματίζονται σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και γίνεται αιτία να παραγνωρίζονται οι θετικές επιδράσεις της τεχνολογίας.

Μερικά από τα κύρια θέματα που έχουν προκύψει από την εξέλιξη της τεχνολογίας και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση είναι: - Η ασφάλεια των πληροφοριών και το προσωπικό απόρρητο - Η ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων - Η οργάνωση και ο καταμερισμός της εργασίας.

Ο σημερινός πολίτης πρέπει να αναδειχτεί σε ενεργή και συνειδητή μονάδα μέσα στην κοινωνία, με ενημέρωση, κριτική στάση και διεκδίκηση του οφέλους που του αναλογεί από την εξέλιξη της Τεχνολογίας. Τελικός του στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η βελτίωση της προσωπικής του θέσης αλλά και η συνεισφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στην ανθρωπότητα, στην υφήλιο.

Ερωτήσεις 1. "Ουδέν κακόν αμιγές καλού!". Είναι σωστό να εξετάζουμε τις αρνητικές μόνο επιπτώσεις ενός φαινομένου, αγνοώντας το μέγεθος και την αξία των οποιωνδήποτε θετικών του στοιχείων; 2. Ποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνολογίας έχουν ατομικό και ποιες γενικό χαρακτήρα, κατά τη γνώμη σας; 3. Πώς και από ποιους μπορούν να ενισχυθούν αυτοί που θίγονται άμεσα από τις κοινωνικές μεταβολές; 4. Για την κατάχρηση των πληροφοριακών και δικτυακών δυνατοτήτων ευθύνεται η τεχνολογία ή ο άνθρωπος; 5. Σε τι είδους οφέλη μπορεί να αποβλέπει μια ενδεχόμενη παραβίαση του προσωπικού απορρήτου; Αναφέρετε μερικές περιπτώσεις ιδιαίτερα επιζήμιες για το άτομο που προσβάλλεται από μία τέτοια πράξη. 6. Ποια θέματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα νομικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των ψηφιακών πληροφοριών και το προσωπικό απόρρητο; 7. Με ποιους τρόπους μπορούμε να διασφαλίσουμε μόνοι μας τα αρχεία που αποστέλλουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; 8. Με ποιους τρόπους μπορούν να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιδράσεις της εξ αποστάσεως συνεργασίας; 9. Μπορεί εύκολα το άτομο να ελέγξει ορθολογικά και να υποτάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες; Ποιους πειρασμούς πρέπει να ξεπεράσει και ποια κριτήρια πρέπει να αναπτύξει; 10. Πώς μπορεί ο υπολογιστής να βελτιώσει ή να ελαττώσει την ποιότητα ζωής; 11. Η χρήση της τεχνολογίας προσφέρει τελικά περισσότερο ελεύθερο χρόνο; 12. Το απαλλαγμένο από χαρτιά γραφείο θα είναι εφικτό στις επόμενες γενιές; 13. Ποιοι παράγοντες συντελούν στην αύξηση της ανεργίας; 14. Να αναφέρετε μερικά παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν καταργηθεί. 15. Να αναφέρετε μερικά από τα νέα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της τεχνολογίας. 16. Ποιοι είναι οι νέοι παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στη συγκέντρωση εξουσίας; 17. Γιατί είναι καταστροφικό να επενδύει κανείς αποκλειστικά στο ατομικό του όφελος; Μπορεί να υπάρξει σε ευρεία κλίμακα ατομικό όφελος, χωρίς ανεπτυγμένες κοινωνικές δομές; 18. Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η παιδεία στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών; 19. Πιστεύετε ότι ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που είναι διαθέσιμος στο ευρύ κοινό με τη βοήθεια της Τεχνολογίας οδηγεί στη γνώση; 20. Με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την ανεργία που οφείλεται στην εξάπλωση της χρήσης των υπολογιστών; 21. Γιατί κρίνεται αναγκαία η γνώση οργάνωσης των επιχειρήσεων από επαγγελματίες της Πληροφορικής;

Ενδιαφέρουσες και χρήσιμες διευθύνσεις του Διαδικτύου Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Διαδίκτυο. http://www.yme.gr Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στο Διαδίκτυο. http://www.gspa.gr Η διεύθυνση του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην οποία υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την πολιτική της χώρας μας στον τομέα της Πληροφορικής καθώς και κατάλογος με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπουργείων. http://www.primeminister.gr Διεύθυνση στην οποία βρίσκονται καταχωρισμένα τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ανωτέρων και ανωτάτων σπουδών. http://www.gunet.gr Βιβλιογραφία Jeremy Rifkin, Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της, Εκδόσεις «Νέα Σύνορα», Αθήνα 1995 Πρόκειται για μια σε βάθος μελέτη των συνεπειών της εξέλιξης της τεχνολογίας στην απασχόληση και την εργασία. Νικόλας Νεγροπόντης, Ψηφιακός κόσμος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1995 Ένα πολύ καλό βιβλίο με σκέψεις για το μέλλον της κοινωνίας της Πληροφορικής, από κάποιον που συμβάλλει στη διαμόρφωσή της. Edgar Morin & Sami Nair, Μια πολιτική πολιτισμού, Εκδόσεις «Νέα Σύνορα», Αθήνα, 1998 Μια πραγματεία πάνω στην κρίση της ιδέας της προόδου και μια κραυγή για την αποκατάσταση του ανθρώπινου όντος, ως αντικειμένου και υποκειμένου της πολιτικής. Νόαμ Τσόμσκι, Οι έχοντες και οι μη κατέχοντες, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1999 Νόαμ Τσόμσκι, Δυνάμεις και προοπτικές, Εκδόσεις Νέα Σύνορα, Αθήνα 1999 Η μελέτη τεκμηριωμένων απόψεων που προέρχονται από διακεκριμένους επικριτές του συστήματος, όπως είναι ο κορυφαίος Αμερικανός Καθηγητής Φιλοσοφίας και Γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Νόαμ Τσόμσκι, διευρύνει τη σκέψη μας και αναπτύσσει την ικανότητά μας να εμβαθύνουμε και σε άλλα κοινωνικά φαινόμενα, όπως είναι αυτά που συχνά χαρακτηρίζονται ως επιπτώσεις της Τεχνολογίας. S. KATSIKAS, D. GRITZALIS, Information Systems Security, Εκδόσεις Chapman and Hall, Αθήνα, 1996 Οδηγός για την ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Γκρίτζαλης, Ασφάλεια στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, Εννοιολογική Θεμελίωση, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 1996 Πανεπιστημιακό σύγγραμμα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και INFOSEC. Πλήρης και κατανοητή εννοιολογική θεμελίωση. Δ. Γκρίτζαλης, Σ. Γκρίτζαλης, Ασφάλεια Λειτουργικών Συστημάτων Unix-DOS, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, ΑΘΗΝΑ, 1994 Πανεπιστημιακό σύγγραμμα με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας των λειτουργικών συστημάτων UNIX και DOS.