Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πειρατεία λογισμικού

Η παράνομη διάθεση λογισμικού, δηλαδή η χωρίς άδεια αντιγραφή, αναπαραγωγή, χρήση ή κατασκευή προϊόντων λογισμικού που προστατεύονται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, αποκαλείται πειρατεία λογισμικού και τιμωρείται με αυστηρές κυρώσεις. Για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού έχουν δημιουργηθεί εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή κυρώσεων τόσο στους πειρατές όσο και στους αποδέκτες. Θα πρέπει, λοιπόν, ο τελικός χρήστης να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο που έχει σχέση με τη διάθεση και χρήση λογισμικού, προκειμένου να αποφύγει παραβάσεις λόγω άγνοιας.

Ως πειρατεία λογισμικού χαρακτηρίζεται καθεμία από τις τρεις περιπτώσεις που ακολουθούν: α) Η δημιουργία παράνομων αντιγράφων προγράμματος μέσα σε έναν οργανισμό, για τη χρήση τους από τους υπαλλήλους έξω από το χώρο της δουλειάς. β) Η χωρίς άδεια προεγκατάσταση λογισμικού στα προς πώληση συστήματα, προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο για τον υποψήφιο αγοραστή. γ) Η παράνομη αναπαραγωγή και διάθεση προϊόντων, τις πιο πολλές φορές σε πρόχειρη και ευτελή συσκευασία, αλλά συχνά και σε εξαιρετικά φροντισμένη μορφή, που κάνει δυσδιάκριτη τη διαφορά από το πρωτότυπο προϊόν.

Στη χώρα μας υπάρχει η εταιρεία BSA Hellas, που λειτουργεί για λογαριασμό διάφορων οίκων λογισμικού, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα χρήσης λογισμικού, προσφεύγει στη δικαιοσύνη και κοινοποιεί τα ονόματα των παραβατών.